Top 10 Obiective turistice de vizitat în Roma

by anca
Top 10 Obiective turistice de vizitat in Roma

Roma este un oraș plin de vestigii istorice ale antichității și religiei creștine, așadar este greu să te decizi ce să vizitezi mai întâi. Desigur, interesele și pasiunile proprii îți vor dicta opțiunile, dar există anumite obiective turistice care sunt aproape obligatoriu de vizitat în Roma, cum ar fi Colosseumul, Panteonul sau Capela Sixtină.

Un sfat: încearcă să variezi experiențele în timp ce explorezi Roma, astfel încât să nu vizitezi prea multe situri istorice sau biserici antice la rând. De asemenea, poți întrerupe vizitarea aceste obiective mai serioase cu câteva care sunt pur și simplu atracții turistice, precum Treptele Spaniole sau locul în care toți turiștii trebuie să meargă să arunce o monedă: Fântâna Trevi.

Roma este atât de mare încât te poate copleși, așadar te sfătuim să nu uiți să te relaxezi și să savurezi la dolce vita într-o cafenea de pe străduțele însorite ale orașului.

Top 10 Obiective turistice de vizitat în Roma

1. Colosseum și Arcul lui Constantin

Situat în centrul Romei, Colosseumul este o impresionantă clădire-ruină a Imperiului Roman și totodată un simbol al Romei. Vizitat anual de foarte mulți turiști din toată lumea, Colosseumul era cea mai mare construcție a vremurilor sale, având o capacitate de 50.000 de locuri. Colosseumul găzduia spectatorii la luptele între gladiatori, la vânătoarea de animale, la reconstituiri după lupte celebre, piese de teatru din mitologia clasică, festivaluri, circuri sau jocuri.

Construcția Colosseumului a început sub conducerea împăratului Vespasian în anul 72 d. Hr. și a fost finalizată în anul 80 d. Hr. sub conducerea succesorului său, Titus.

Cea mai mare structură lăsată de antichitatea romană ne-a oferit modelul pentru arenele sportive – proiectarea stadionului de fotbal din zilele noastre se bazează în mod clar pe acest plan roman oval.

Arcul lui Constantin este situat între Colosseum şi Colina Palatină și este unul dintre cele mai renumite monumente antice din Roma. Acest arc de triumf a fost construit la ordinul Senatului Roman în anul 315 d. Hr. în onoarea bătăliei de la Podul Milvian (312 d. Hr.), când Constantin cel Mare l-a învins pe Maxentius. Arcul lui Constantin este un simbol al victoriei creștinismului, care glorifică contribuţia împăratului la bunăstarea imperiului şi la ascensiunea creştinismului.

Colosseum si Arcul lui Constantin Roma

2. Vatican și Capela Sixtină

Vatican este cel mai mic stat independent din lume, cu o suprafață mai mică de jumătate de kilometru pătrat, cea mai mare parte fiind închisă de zidurile Vaticanului. În interior se află palatul și grădinile Vaticanului, Bazilica Sf. Petru și Piața Sf. Petru. Vaticanul este condus de Papa, șeful suprem al Bisericii Romano-Catolice.

În interiorul Bazilicii Sf. Petru se află capodopera lui Michelangelo, Pieta, împreună cu statuile și altarele lui Bernini. Principala atracție turistică din Vatican rămâne, fără îndoială, Capela Sixtină, al cărei tavan magnific în frescă este cea mai cunoscută lucrare a lui Michelangelo.

În interiorul Palatului Vatican se află Camerele Raphael, apartamentele Borgia, Biblioteca Vaticanului și o serie de muzee ce includ Muzeul de artă seculară, Muzeul etruscan și altele. Colecțiile pe care le puteți vedea aici cuprind o mulțime de obiecte de artă, de la trăsurile papale până la arta secolului XX care reflectă teme religioase.

Capela Sixtina Roma

Capela Sixtina

Vatican

Vatican – privire de ansamblu

3. Pantheonul

Panteonul – cel mai bine păstrat monument al antichității romane – este aproape intact după 2000 de ani. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că Papa Grigorie al III-lea a îndepărtat țiglele aurite din acoperiș, iar Papa Urban al VIII-lea a ordonat ca plăcile de bronz din acoperiș să fie îndepărtate și apoi topite.

Panteonul a fost reconstruit în urma unor avarii provocate de incendiul din 80 d.Hr., iar noua construcție din cărămidă demonstrează măiestria tehnicilor deținute de arhitecții romani. Cupola înaltă de 43 de metri, realizarea supremă a arhitecturii interioare romane, atârnă suspendată fără suporturi vizibile, acestea fiind bine ascunse în interiorul zidurilor, iar deschiderea sa centrală de 9 metri este singura sursă de lumină a clădirii.

Efectul armonios al interiorului este rezultatul proporțiilor sale: înălțimea este aceeași cu diametrul. Deși primii împărați creștini au interzis folosirea acestui templu păgân pentru închinare, în anul 609, Papa Boniface al IV-lea l-a dedicat Fecioarei și tuturor martirilor creștini. De atunci, Panteonul a devenit locul de înmormântare al regilor italieni și al artiștilor celebri, printre care se numără și pictorul Raphael.

panteon roma

4. Forul Roman

O vizită la Forul Roman este ca o întoarcere în timp, în urmă cu două milenii, chiar în inima Romei antice. Timp de secole, Forul Roman a reprezentat centrul vieții și guvernării romane. Ceea ce a rămas din construcție arată doar o mică parte din splendoarea sa inițială, însă coloanele în picioare și cele căzute, arcadele sale triumfale și rămășițele zidurilor încă impresionează turiștii din întreaga lume.

Viața politică și religioasă romană era centrată aici, alături de piețe și locurile de întâlnire. După secolul al VII-lea, clădirile au căzut în ruină, iar bisericile și cetățile au fost construite printre rămășițele antice. Pietrele Forului Roman au fost folosite pentru alte clădiri și abia secolele XVIII și XIX săpăturile arheologice au scos la lumină clădirile antice de sub un strat de pământ de 10 metri.

Obiectivele turistice care nu trebuie ratate sunt Templul lui Antoninus Pius, Templul lui Castor și Pollux, Templul lui Saturn, Arcul lui Septimus Severus, Curia, Templul Zeiței Vesta și Arcul lui Titus.

Forul roman

5. Fântâna Trevi

Una dintre cele mai populare atracții turistice din Roma este Fontana di Trevi (Fântâna Trevi). Această capodoperă realizată în secolul al XVII-lea a apărut în atât de multe filme încât o vizită este necesară, asigurându-vă totodată o stare plăcută de relaxare. Aruncarea unei monede în Fântâna Trevi este o tradiție care spune că vă asigură întoarcerea la Roma.

Fontana di Trevi îl înfățișează pe zeul mării, Neptun, alături de cai, tritoni și scoici. Apa se învârte în jurul sculpturilor și al rocilor artificiale și se colectează într-un bazin mare, umplut mereu cu monede.

Cea mai mare fântână din Roma, Fontana di Trevi este aprovizionată de un apeduct construit inițial de Agrippa, marele patron de artă din secolul I î.Hr., pentru a aduce apă în băile sale. Fântâna a fost creată pentru Papa Clement al XII-lea, între 1732 și 1751, de către Nicolò Salvi.

Fontana di Trevi Roma

6. Piazza Navona

Una dintre cele mai frumoase piețe romane construite în stil baroc este Piazza Navona, situată în centrul istoric al Romei, destul de aproape de Panteon. Aceasta încă păstrează schița stadionului roman construit aici de împăratul Domitian. Piazza Navona a fost folosită pentru festivaluri și curse de cai chiar și în Evul Mediu, iar ulterior a fost reconstruită în stilul baroc de către Borromini, care a proiectat și seria magnifică de palate și biserica din Sant’Agnese, în partea de vest.

O atracție din această zonă este biserica Sant’Agnese din Agone, care a oferit un model pentru bisericile baroce din Italia și din Europa. Fațada, campanila și cupola evidențiază modul în care arhitectura barocă reușește să creeze suprafețe convexe și concave, pereți, ferestre, coloane și stâlpi într-un design perfect unificat.

Deși Borromini a proiectat piața și fațadele înconjurătoare, Bernini, rivalul său, a fost cel care a creat piesa centrală: frumoasa fântână barocă Fontana dei Quattro Fiumi. Fântâna reprezintă cele patru râuri considerate a fi cele mai mari de pe fiecare din continentele cunoscute, cu figuri ce personifică Nilul, Gangele, Dunărea și Rio de la Plata, fiecare însoțit de plante și animale din regiunile lor. Celelalte două fântâni din Piața Navona sunt Fontana del Moro din secolul al XVI-lea și Fontana del Nettuno din secolul al XIX-lea, care îl personifică pe zeul Neptun.

Astăzi, piața este plină de italieni, turiști, artiști de stradă, chioșcuri de suveniruri, cafenele, restaurante și cluburi de noapte, iar în decembrie se transformă în târg de Crăciun. În apropiere, între Piazza Navona și Panteon, biserica San Luigi dei Francesi conține trei tablouri superbe ale lui Caravaggio de la sfârșitul secolului al XVI-lea.

piazza navona

7. Centrul istoric și Treptele Spaniole

Uitați-vă pe o hartă turistică din Roma și veți vedea o zonă atât de plină de lucruri de făcut, încât este greu să citiți numele străzilor. Acesta este Centro Storico, centrul istoric al Romei, cu atât de multe biserici înțesate de artă, palate splendide și piețe pline de viață, încât ai putea să-ți petreci întreaga vacanță doar plimbându-te pe străduțele de aici, pentru a absorbi atmosfera cartierului.

Treptele Spaniole sunt considerate cele mai largi trepte din Europa, sunt 135 la număr și au fost construite în perioada 1723 – 1725. Acestea fac legătura între Piaţa Spaniei şi Piaţa Trinita dei Monti, iar la baza treptelor se află Fontana della Barcaccia, construită în stil baroc. După ce urci toate treptele, ai ocazia de a admira priveliștea impresionantă a Romei, un spectacol vizual ce merită tot efortul fizic depus.

Treptele Spaniole au ajuns pentru prima dată pe marele ecran în filmul “Vacanță la Roma” cu Audrey Hepburn și au fost menționate și în piesele lui Bob Dylan.

Treptele spaniole Roma

Treptele Spaniole

8. Bazilica Santa Maria Maggiore

Una dintre cele mai maiestuoase biserici ale Romei este Santa Maria Maggiore. Bazilica a fost construită între anii 432 – 440, după ce Papa Liberius a avut o viziune cu Fecioara Maria, care l-a îndrumat să construiască o biserică în locul în care va ninge în ziua următoare. Deși era august, zăpada a căzut pe dealul Esquiline a doua zi dimineață, așadar aici a fost construită marea bazilică.

Liturghia se ține aici în fiecare zi încă din secolul al V-lea. Cele trei culoare ale interiorului său lung de 86 de metri sunt despărțite de 40 de coloane de marmură și patru de granit, iar absida adăugată în secolul al XIII-lea este împodobită cu mozaicuri cu teme din Vechiul și Noul Testament, capodopere ale faimoșilor artiști din Roma.

Cele mai vechi mozaicuri din Roma, datând din secolul al IV-lea, decorează tavanul bazilicii, iar podeaua este încrustată cu piatră colorată în stilul experților artizani ai secolului al XII-lea din regiunea Lacului Como. Doi papi sunt îngropați la Santa Maria Maggiore, considerată una dintre cele patru bazilici papale ale Romei și un loc important de pelerinaj.

Bazilica Santa Maria Maggiore

9. Dealul Palatin

Situat strategic la 50 de metri deasupra râului Tibru, Dealul Palatin prezintă dovezi ale celei mai vechi așezări umane din Roma. Blocurile din piatră tăiată descoperite în fața Templului Cybele demonstrează activitate umană încă din secolul al IX-lea î.Hr. Mai târziu, acesta a fost locul ales de împărații romani și mari familii aristocratice pentru palatele lor.

Grădinile Farnese au fost așezate pe Dealul Palatin în secolul al XVI-lea pentru cardinalul Alessandro Farnese. Grădinile sunt absolut superbe și cuprind terase și peluze cu o mulțime de flori multicolore, copaci și fântâni. Grădinile Farnese au fost concepute ca decor de basm pentru diverse adunări sociale.

Principalele atracții turistice de pe Dealul Palatin sunt Casa Liviei (soția lui Augustus), Cryptoporticus (un coridor semi-subteran), Domus Flavia, Domus Augustana și cel mai impunător dintre toate, Băile lui Septimius Severus.

Dealul Palatin este un loc minunat pentru a explora, combinând parcul superb cu ruinele magnifice și impresionante ale Romei antice.

Dealul Palatin

10. Băile din Caracalla

Realizate de Caracalla în anul 216, acestea erau mai mult decât simple băi publice. Băile din Caracalla reprezentau un centru complet de activități sportive, cu băi calde și reci, o piscină, saune uscate și cu aburi, gimnastică și facilități sportive, camere de socializare, grădini, biblioteci, coafor și magazine.

Structura masivă și impunătoare a băilor acoperea o suprafață de 300 de metri pătrați, fiind un complex de săli gigantice ale căror cupole și boltă erau susținute de coloane și stâlpi uriași. Băile din Caracalla puteau găzdui aproape 1.500 de persoane simultan. Podelele și pereții erau acoperiți cu marmură, mozaicuri și fresce. Chiar și în ruină, splendoarea acestor băi este încă evidentă.

Baile din Caracalla

Tu ai vizitat Roma? Ce obiective turistice te-au impresionat?

0 comentariu

Citeste in continuare

banner desktop banner mobil