Top 10 cele mai scumpe restaurante din Bucuresti

by Redactia B24FUN

Se spune ca, daca doresti sa impresionezi pe cineva cu adevarat, trebuie  sa il duci la un restaurant scump, de lux. Prin urmare, daca doriti sa faceti asa ceva e bine sa stiti unde anume sa duceti persoana pe care vreti sa „o dati pe spate”.  Puteti sa o invitati la un restaurant de lux din Capitala – unul rafinat, ori unul cu iz interbelic sau unul modernist, ori unul pur si simplu elegant si sofisticat. Ca sa aveti de unde alege si pentru a va orienta, iata o lista a restaurantelor considerate de lux din Bucuresti (implicit considerate unele dintre cele mai scumpe restaurante din oras).

1. Casa Capsa

Situata pe Calea Victoriei nr.36 a fost intotdeauna prima pe lista celor mai luxoase restaurante din Capitala – istoria sa creandu-i renumele. Casa Capsa e considerata un simbol al rafinamentului si un local care si-a pastrat si astazi aerul boem de odinioara. Din 1874, de cand a intrat in posesia familiei Capsa (in fapt fiind afacerea fratilor Anton si Vasile Capsa) a capatat tot mai multa notorietate, devenind cunoscuta nu doar in tara, ci si in Europa. Era primul loc din Bucuresti in care puteai sa mananci bomboane fondante, caramele si oua de ciocolata aduse de la Viena. Si primul loc de unde aflai ce moda e prin lumea dulciurilor si a delicateselor din strainatate. E lesne de inteles ca la Casa Capsa aveai sa intalnesti doar lume buna – politicieni, ”modisti” sau afaceristi.

In 1886, fratii Capsa au extins localul, construind hotelul cu acelasi nume si celebra cafenea. Aici aveau sa ”traga” marile personalitati ale vremii in prima lor vizita la Bucuresti. Ca sa celebreze evenimentele cum se cuvine, fratii Capsa isi formasera un obicei: in cinstea vizitei unei mari personalitati, creau o noua prajitura. Asa s-au nascut joffrele (dupa numele generalului francez Joffre) sau bomboanele Theodorini (dupa cel al cantaretei Elena Theodorini). In perioada interbelica, Casa Capsa devenise ”singurul local intelectual de pe Calea Victoriei”, fiind frecventat de foarte multi scriitori si artisti.

Dupa perioada comunista, hotelul a fost renovat si redeschis circuitului turistic in anul 2003, proprietarii pastrand stilul original, copiat dupa vechile fotografii. Insa chiar si acum, localul a ramas fidel politicienilor si afaceristilor, artistilor si in general oamenilor ”cu stare”. Meniul restaurantului include trei variante de meniuri pentru cina si trei pentru dejun. Puteti incerca o crema de ciuperci la dejun, urmata de o friptura de caprioara cu ciuperci si orez, sau un consome de legume si o rulada de curcan cu mar copt si bezea. Orice cina luata la Casa Capsa incepe cu o gustare rece, continua cu o supa crema (de legume, ciuperci sau sparanghel) si cu un muschi Wellington cu cartofi si rozmarin sau un Chateaubriand cu cartofi pai si legume. Preturile sunt mari la Capsa: o masa in doi, cu o sticla de vin, scoate repede 5-600 de lei din buzunar.

2. Lacrimi si Sfinti

Lacrimi si Sfinti e aproape de Hanul lui Manuc, iar numele restaurantului este indubitabil legat de numele celui care l-a „creat” – Mircea Dinescu. Are doua niveluri, un parter in care e si bucataria, la vedere, dupa un perete de sticla, si care mananca mult din spatiu, si subsolul cu mai multe incaperi, un adevarat beci, de fapt, cu ziduri de caramida, bine amenajat. Terasa e mica, amenajata simplu.

Meniul are bucatarie romaneasca, un fel de amestec de mancare traditionala, taraneasca, alaturi de feluri mai boieresti sau altele pur si simplu inventate, alaturari ad-hoc de ingrediente si de moduri de preparare pe care nu prea le mai vezi in alta parte. In ceea ce priveste preturile, o Ciulama Republicana spre exemplu costa 26 de lei, in timp ce un Plastou Port Cetate (include mezeluri artizanale din vietati crescute in curte aromate cu condimente naturale si afumate incet la lemn dulce de prun, castraveciori de Maglavit murati. Mustarul casei cu peltea de gutui – 400 g atinge suma de 56 de lei. 

3. Iconic Food Wine & Design

Restaurantul se afla la cateva minute de metroul de la Victoriei, pe strada Aleea Alexandru 7, intr-o vila fancy. E un restaurant fin, care se incadreaza in tiparele clasice de eleganta si rafinament, unde e greu sa gasesti elemente lipsa sau negative la capitolul design. Restaurantul poarta amprenta Cameliei Sucu: fiecare camera a vilei este decorata intr-un stil aparte, iar atentia pentru cele mai mici detalii se poare observa cu usurinta.

Iconic Food se recomanda a fi un showroom cu obiecte semnate de designeri celebri, cu o bucatarie cu specific Esthetic Food si cu wine bar cu vinuri de colectie. Asadar, pe langa decorul plin de mobilier stylish, tablouri vintage (cu celebritati precum Audrey Hepburn sau Marilyn Monroe), vaze pline de trandafiri proaspeti, pianul sau instalatiile de luminat original, veti vedea si haine sau pantofi, pe care puteti sa le cumparati. Preturile sunt, ati ghicit, peste medie. Atmosfera este foarte relaxata si chiar daca locul impune o atitudine pretentioasa, in realitate este destul de familiara, te simti bine si „ca la tine acasa”; adaugam aici inclusiv faptul ca bucataria se poate vizita. Sentimentul de „casa” este dat si de designul diferit al camerelor, canapelele comode si revistele asezate pe masute. Nu se fumeaza in camerele de la etaj, ci doar la subsol, intr-o camera unde atractia principala este „biblioteca” de vinuri. Spre exemplu, aici un piept de rata „Maison Rougie” costa 88 lei, iar deserturile toate costa aproximativ 25 lei

4. Restaurant Joseph

Tot in miezul Capitalei se afla si acest restaurant modernist din toate punctele de vedere. Se afla pe Strada Dr. Ion Cantacuzino nr.8 . Este amenajat intr-o casa veche bucuresteana, plina de istorie si farmec. Terasa restaurantului Joseph a fost gandita ca o oaza de liniste, un minunat colt de relaxare departe de agitatia orasului. Poate luxul nu te izbeste in acest restaurant – gastronomia gourmet a fost gandita alaturi de nevoia unui spatiu confortabil -, insa preparatele cu siguranta te vor lasa mut.

Meniul este gandit special de proprietar, Joseph Hadad, si contine ceea ce nici nu-ti trece prin cap: gustari reci precum pateu de ficat de gasca cu trufe marinate si sashimi de somon sau carpaccio de caracatita si salata de rata confiata cu andive. Aici vei putea gusta scoici Saint Jacques si homar cu risotto sau coroana de miel si file de vita cu ficat de rata s.a. Aici spre exemplu o masa in doi, cu o sticla de vin bun, scoate aproape 500 de lei din portofel. Mancarea e considerata printre cele mai bune, daca nu chiar cea mai buna din aceasta categorie a bucatariei internationale.

5. Casa Doina

Vechiul ”Bufet de la sosea” – cum era denumit in secolul XIX – pastreaza si astazi aerul boem, elegant, de odinioara, desi a fost restaurat si renovat in intregime. Constructia aflata pe Soseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff nr.4 este autentic romaneasca, proiectat de acelasi celebru arhitect Ion Mincu, care nu a uitat sa puna o serie de amprente menite sa aminteasca vizitatorului din ce tara cu podgorii renumite se trage: Panciu, Cornari, Odobesti, Dragasani si Berbeci. Desi au trecut mai bine de 120 de ani peste ele, inscriptiile se pastreaza inca si astazi. Bufetul de la Sosea – devenit locul preferat al boierilor Capitalei si al sotiilor lor, care veneau aici sa bea o racoritoare sau pentru un supeu – s-a transformat in Restaurantul Casa Doina in anul 2003.

Chiar daca pe Soseaua Kiseleff nu mai trec trasurile de altadata, locatia pastreaza inca farmecul si servirea ireprosabila de odinioara. Meniul este axat pe preparate traditionale romanesti, dar asta nu inseamna ca nu poti sa comanzi ceva din bucataria internationala. Poti sa incerci de pilda cozile de creveti cu parmezan, ghimber si sos chilli sau somonul afumat cu salata iceberg si ceapa rosie; nici supa de gaina cu taitei de casa nu-i de lepadat, sau muschiul de vita la tigaie cu ardei iute, servit cu piure de cartofi. Dupa asa o masa boiereasca, merge si un desert savuros: un izvor cald de ciocolata in crusta pufoasa, cu inghetata de vanilie. La o „Istorie-n farfurie” (asa cum este denumita o sectiune a meniului) se poate comanda Farfuria ciobanului – Pastrama de oaie, inspirata de la ciobani, pregatita cu voie buna si pasiune, stinsa cu vin rosu si acompaniata de o mamaliguta fierbinte-fierbinte (1 portie /150/200 gr) – 46 lei, ori Aburinda cu branza – Placinta din traditia dobrogeana, cu branza de oaie si c-un strop de smantana, buna de impartit in doi (1 portie/pentru 2 persoane- 400 gr) – 48 lei, sau Salaul casei – Salau romanesc perpelit pe gratar, cu atingerea finala a sosului ramoulade, un amalgam de gusturi fine (1 portion / 180/50 gr) – 59 lei.

6. Zexe Zahana

Zexe – Strada Icoanei 80, este unul dintre cele mai bune restaurante cu specific romanesc din Bucuresti. Se spune ca atunci cand vi se face pofta de mancare romaneasca facuta asa cum trebuie, cea mai buna optiune este Zexe. Meniul de aici aduce pe lista cateva retete vechi, importanta fiind şi reintroducerea in nomenclator a unor piese de rezistenta din bucataria romaneasca de sfarsit de secol XIX, cum ar fi racul, caracatita, porcul de Mangalita si claponul.

Zexe merge pe ideea ca bucataria romaneasca trebuie sa redevina dinamica si creativa. Nu e un restaurant foarte scump, iar meniul acopera o larga gama traditionala interesanta: cartofi gratinati la cuptor, varza calita in untura de rata, spanac Poarta Schei, ciuperci la gratar, mamaliguta pripita de la moara din Magurele s.a. Un piept de rata afumat costa aici 25 de lei, o terina de rata cu dulceata de arpagic 26 de lei, iar foie gras entier cu dulceata iute de portocala si jeleu de tamaioasa atinge suma de 54 lei.

7. Palatul Odeon

Palatul se afla intr-o cladire monument arhitectural, singurul ramas din vechile cladiri ale fostei administratii a batranului Abator, datand din anul 1869. Construcţia Palatului Odeon a fost realizata dupa planurile marelui arhitect Alexis Godillot, predate primariei in anul 1868.

Acum 100 de ani aici era o carciuma de pe langa abatoare, unde gaseai anumite mancăruri specifice – oasele de maduva si fuduliile erau delicatese ale boierilor gurmanzi. Acum e restaurant aici si meniul include bucate romanesti, influenţele interbelice regasindu-se in preparatele frantuzesti populare acelei perioade.

8. La Copac

La Copac se afla undeva in spatele librariei Carturesti de la Romana. Nu are fita de carciuma moderna din centru de Capitala, ci are o tenta de moft boem-gastronomic. La Copac inseamna o curte mare, in mijlocul careia chiar e un copac mare. La Copac e o terasa boema, amenajata sumar, cu mobilier simplu, scanduri nefinisate.

Meniul e mare si variat aici, incluzand si ciuperci cu sos de cascaval, porc cu sos alb si ciuperci, pui cu potroace, cartofi la cuptor cu sos pesto, sfecla rosie, muraturi etc. Spre exemplu, preparatele din porc  pot depasi 25 de lei, cele din pui la fel, deserturile si ele cam la fel, iar un ceai poate fi aici si 20 de lei.

„Scenariul” e interesant aici: odata intrat pe poarta, trecatorul devine Jupan si este tratat, mai intai de toate, cu zambet si asteptare putina, numai cat sa-si traga sufletul si sa inceapa calatoria gustului de la La Copac.

9. Hanul lui Manuc

Este unul dintre cele mai vechi restaurante din Bucuresi. Hanul s-a bucurat de o faima deosebita in prima jumatate a secolului al XIX-lea iar acest lucru se datoreaza si lui Manuc Bei, intemeietorul hanului, care a ajuns o legenda despre care se spun multe lucruri.

Meniul este si traditional si poate cuprinde platou mioritic cu pastrama de berbecut, carnati de oaie de Plescoi, mamaliguta si cotlete de berbecut, toate preparatele fiind foarte bine gatite si foarte bine condimentate. Spre exemplu, sunt si platouri facute la gratar dintre care amintim Mixt Grill Manuc (2 persoane) – mititei, pasrama de berbecut, carnaciori de casa, piept de pui dezosat, ceafa de porc (560 gr – 49 lei;

10. Hanu’ Berarilor 

Hanu’ Berarilor (Casa Elena Lupescu) ocupa o casa foarte frumoasa, printre alte case vechi, in zona cu farmec si cu personalitatea a orasului, o casa de album si cu istorie, dupa cum se vede si in poze si dupa cum se vede si in numele restaurantului.

Casa Elena Lupescu de pe Pache Protopopescu e o mare casa boiereasca. Meniul de aici e un amestec intre bucataria romaneasca traditionala, taraneasca, si cea boiereasca si e descris a fi exact atat cat trebuie pentru genul de clientela vizata, adica middle-class. Spre exemplu, frigaruile de berbecut servite cu mamaliga rumenita costa aici 43 de lei, iar un Mix Grill ce presupune mititei, carnati proaspeti, piept de pui, ceafa de porc, antricot de vitel, cartofi prajiti poate atinge suma de 75 de lei.

 

0 comentariu

Citeste in continuare

banner desktop banner mobil