Top 30 Cele mai frumoase filme creștine

by anca

Top 30 Cele mai frumoase filme creștine

Dacă v-ați săturat de filme cu supereroi, drame lacrimogene și comedii romantice pline de clișee, atunci e timpul să încercați o nouă categorie de filme – filmele creștine. Inspirate din realitate, filmele creștine pot fi urmărite de întreaga familie pentru că ne oferă speranță în momentele de suferință, ne ajută să vedem miracolele din jurul nostru și să nu ne pierdem nicio clipă credința în Dumnezeu.

Am selectat cele mai frumoase filme creștine din istoria cinematografiei, care nu încearcă să convingă pe nimeni, ci mai degrabă prezintă evenimentele prezentate în Biblie, dar și filme despre oameni simpli care își regăsesc credința în urma unor situații dramatice.

Top 30 Cele mai frumoase filme creștine din toate timpurile

1. The Passion of the Christ (2004)

În regia lui Mel Gibson, „Patimile lui Hristos” înfățișează ultimele doisprezece ore din viața lui Iisus din Nazaret, în ziua răstignirii sale pe muntele Golgota, în Ierusalim. Toate personajele din film sunt surprinse vorbind limbile pe care le-ar fi utilizat acum 2000 de ani, respectiv aramaică pentru evrei și latina vulgară pentru romani.

Rolul Fecioarei Maria este interpretat magistral de actrița de origine română Maia Morgenstern.

The Passion of the Christ film crestin

2. Mary Magdalene (2018)

Acțiunea filmului se petrece în Iudeea, în anul 33 d.Hr. Maria este o tânără credincioasă din satul Magdala, care nu dorește să urmeze tradițiile și destinul femeilor, ci își dorește să fie liberă. După ce a respins o propunere de căsătorie, fratele și tatăl Mariei fac o exorcizare, având convingerea că tânăra este posedată de un demon. Încercând să găsească o soluție, tatăl Mariei îi cere ajutorul lui Iisus, un vindecător ce câștigă faimă printre evreii din zonă, cu discursurile sale despre un regat al păcii și al iubirii. Uimită de carisma, personalitatea și cuvintele lui Iisus, Maria decide să-l urmeze în ciuda opoziției puternice a familiei sale.

În drama „Mary Magdalene”, rolul lui Iisus este interpretat de celebrul actor Joaquin Phoenix.

Mary Magdalene film crestin 2018

3. Paul, Apostle of Christ (2018)

Jim Caviezel, care l-a interpretat pe Iisus în filmul „The Passion of the Christ”, joacă de această dată rolul apostolului Luca. “Pavel, apostolul lui Hristos” este povestea epică a lui Pavel, omul care, dintr-un persecutor al bisericii, a devenit cel mai important promotor al acesteia. Filmul prezintă lupta pe care apostolii Pavel și Luca o duc împotriva împăratului roman Nero pentru a lăsa moștenire Evanghelia lui Hristos.

Paul, Apostle of Christ film 2018

4. Risen (2016)

Risen / Misterul Înălțării” înfățișează povestea biblică a Învierii, relatată din perspectiva unui ateu. Clavius, un puternic tribun militar roman, și asistentul său, Lucius, au sarcina de a rezolva misterul învierii lui Iisus, care în film poartă numele ebraic, Yeshua. Cei doi trebuie să afle adevărul despre evenimentele ce au urmat răstignirii, astfel încât să infirme zvonurile unui Mesia înviat și să prevină o răscoală în Ierusalim.

Risen film 2016

5. Full of Grace (2015)

Full of Grace” este povestea Fecioarei Maria din Nazaret în ultimele sale zile pe Pământ. Maria ajută Biserica aflată la începuturi să își recâștige conexiunea divină cu Dumnezeu.

Full of Grace film crestin 2015

6. Come Sunday (2018)

Un film original marca Netflix, „Come Sunday” este inspirat de un episod din serialul radio This American Life, care se concentrează asupra episcopului Carlton Pearson. Episcopul a fost ostracizat de propria biserică și declarat eretic după ce a început să predice că Iadul nu există.

Come Sunday film netflix 2018

7. Silence (2016)

O adevărată capodoperă cinematografică în regia maestrului Martin Scorsese, „Silence: Puterea credinței” aduce în prim-plan povestea a doi misionari portughezi care pornesc într-o călătorie în Japonia secolului al XVII-lea pentru a răspândi creştinismul. În acea perioadă, conducerea japoneză şi elita samurailor erau hotărâte să eradicheze creştinismul. Adepţii erau vânaţi, torturaţi sau ucişi în chinuri groaznice dacă refuzau să renunţe la credinţa în Iisus.

silence film 2016

8. Kingdom of Heaven (2005)

Regatul Cerului” ne prezintă o perioadă tulbure din istoria omenirii – perioada cruciadelor. Punctul de pornire în destinul eroic al lui Balian (Orlando Bloom) îl constituie întâlnirea cu un cruciat, respectiv cavalerul Godfrey de Ibelin (Liam Neeson). Dezvăluindu-i faptul că este tatăl său, Godfrey îi arată lui Balian ce presupune rangul de cavaler și îl cheamă alături de el în Regatul Cerului, în Sfânta Cetate a Ierusalimului. Trecând peste toate obstacolele, Balian înfruntă forțe copleșitoare pentru a-și salva poporul și pentru a-și împlini destinul de cavaler cruciat.

Kingdom of Heaven film 2005

9. Do You Believe? (2015)

O mulțime de suflete, fiecare mișcându-se în direcții diferite, dar toate căutând un miracol. În timp ce viețile lor se intersectează pe neașteptate, fiecare urmează să descopere că există Dumnezeu, chiar dacă încă nu o cred. Când un pastor local este uimit de credința puternică a unui bătrân predicator de la colțul străzii, acesta realizează că adevărata credință necesită întotdeauna acțiune. Această revelație conduce către o călătorie alimentată de credință, care influențează toți credincioșii în moduri pe care numai Dumnezeu le-ar putea orchestra. Filmul ridică o întrebare esențială la care trebuie să răspundem cu toții: crezi în Dumnezeu?

Do You Believe? film 2015

10. The Apostle Peter: Redemption (2016)

Suferind în urma faptului că l-a negat pe Hristos, apostolul Petru și-a petrecut restul vieții încercând să își ispășească păcatele. Acum, când se confruntă cu moarte sigură la ordinul împăratului Nero, Petru are de ales: se va lăsa pradă slăbiciunilor sau se va ridica triumfător în ultimele momente ale vieții sale?

The Apostle Peter: Redemption film

11. The Last Temptation of Christ (1988)

În regia celebrului Martin Scorsese, „Ultima ispită a lui Iisus” a fost un film controversat și chiar blamat de Biserica Catolică, deoarece prezintă evenimentele biblice dintr-o nouă perspectivă și ridică întrebarea: ce s-ar fi întâmplat dacă Iisus ar fi cedat ispitei? Filmul prezintă povestea perioadei finale din viața lui Iisus, care este înfățișat ca un personaj uman, nu biblic. Nominalizat la Premiile Oscar la categoria Cel mai bun regizor, „The Last Temptation of Christ” îl aduce în rolul lui Iisus pe celebrul actor Willem Dafoe. Filmul este inspirat de de romanul omonim scris de Nikos Kazantzakis.

The Last Temptation of Christ film 1988

12. Apostle Peter and the Last Supper (2012)

Acțiunea filmului se petrece în Roma, în anul 67 d.Hr., în vechea închisoare Mamertine, unde se află închis bătrânul Apostol Petru. Cu trei zile înainte de a fi executat, Petru povestește temnicerului despre timpul pe care l-a petrecut cu Iisus și cum, dintr-un simplu pescar, a devenit un creștin veritabil.

Apostle Peter and the Last Supper film 2012

13. Son of God (2014)

Fiul lui Dumnezeu” este povestea vieţii lui Iisus, de la naşterea sa în umila iesle din Bethleem, până la perioada adultă. Această dramă istorică prezintă faptele şi predicile Mântuitorului, care au condus la răstignire şi la înviere.

Son of God film 2014

14. The Nativity Story (2006)

În Nazaret, adolescenta Maria este logodită cu tâmplarul Iosif. Maria este vizitată de un înger, care i-a spus că va împlini o profeție și va naște pe fiul lui Dumnezeu, salvatorul lumii. Sarcina Mariei îi aduce disprețul comunității, în timp ce Iosif încearcă să îi convingă pe oameni de această poveste aparent extravagantă. Între timp, un recensământ obligă fiecare om și familie să se întoarcă în locul natal. Iosif și Maria pornesc într-o călătorie lungă și grea spre Betleem.

Povestea nașterii Domnului” se bazează pe relatarea biblică a nașterii lui Iisus Hristos, eveniment care va schimba cursul istoriei omenirii.

The Nativity Story film 2006

15. Miracles from Heaven (2016)

Drama „Miracole din Paradis” se bazează pe o incredibilă poveste adevărată a familiei Beam. Christy (Jennifer Garner) descoperă că fiica ei, Anna, în vârstă de 10 ani, are o boală digestivă rară, incurabilă. Femeia devine o susținătoare feroce a vindecării fiicei sale, în timp ce caută o soluție. După ce Anna este implicată într-un accident ciudat, un miracol conduce spre o vindecare totală inexplicabilă, care lasă medicii șocați și inspiră întreaga comunitate să creadă în Dumnezeu.

Miracles from Heaven film 2016

16. Jesus of Nazareth (mini-serie, 1977)

Prezentând evenimentele care preced nașterea lui Iisus și ajungând până la răstignire și înviere, această mini-serie din anul 1977 reprezintă o amplă evocare a vieții și suferințelor lui Hristos. “Jesus of Nazareth” este regizat de celebrul Franco Zeffirelli și are o distribuție impresionantă: Robert Powell în rolul lui Iisus, Anne Bancroft o interpretează pe Maria Magdalena, iar Christopher Plummer joacă rolul lui Herod.

Jesus of Nazareth mini-serie 1977

17. The Gospel of Mark (2015)

Drama “The Gospel of Mark” îl înfățișează pe Iisus ca pe un erou, exorcist, vindecător și făcător de minuni, dar care își păstrează secretul identității. Această producție epică, apreciată de criticii de film, a fost realizată pe parcursul a cinci ani și are la bază cele mai recente cercetări teologice, istorice și arheologice.

Filmul oferă o relatare autentică a poveștii lui Iisus, care se încheie cu mormântul gol, respectiv o promisiune a revenirii Mântuitorului pe Pământ.

The Gospel of Mark film 2015

18. The Bible (mini-serie, 2013)

Mini-seria “Biblia” cuprinde 10 episoade și redă cele mai importante capitole ale Sfintei Scripturi. Astfel, avem ocazia de a urmări evenimente biblice precum călătoria lui Noe cu Arca, povestea lui Avram, Exodul, povestea lui Samson și Dalila, totul culminând cu nașterea, moartea și învierea lui Iisus Hristos. Din punct de vedere al mesajului, Biblia redă teme eterne, fundamentale pentru omenire, cum ar fi eliberarea unui popor, rezistența la opresiune și lupta pentru egalitate socială.

The Bible mini-serie 2013

19. A.D. The Bible Continues (mini-serie, 2015)

Anno Domini Biblia Continuă” reprezintă continuarea mini-seriei „The Bible” și prezintă evenimentele ce au urmat după răstignirea lui Hristos. Acest serial TV urmărește impactul pe care l-a avut moartea lui Iisus asupra Fecioarei Maria și asupra apostolilor, dar și modul în care liderii politici și religioși au schimbat lumea.

A.D. The Bible Continues mini-serie

20. A Question of Faith (2017)

Când tragedia lovește trei familii, destinul îi aduce pe un drum convergent pentru a redescoperi dragostea, harul și mila lui Dumnezeu. Aceste provocări au scopul de a le întări credința și de a le reda speranța, încrederea și iubirea necondiționată.

A Question of Faith film 2017

21. God’s Not Dead (2014)

Studentul Josh Wheaton participă la un curs de filosofie la care profesorul Radisson solicită tuturor studenților să semneze o declarație prin care să susțină că Dumnezeu a murit, ba mai mult, nu a existat niciodată. Fiind un tip credincios, Josh refuză, așadar profesorul îl provoacă la o dezbatere pentru a-și apăra convingerile. Întreaga situație duce la o serie de confruntări serioase între Josh și profesor, cu clasa în calitate de juriu.

God's Not Dead film 2014

22. Maestrul și Margareta (mini-serie, 2005)

Maestrul și Margareta” este o mini-serie cu 10 episoade bazată pe romanul omonim scris de Mikhail A. Bulgakov. Amplasat la Moscova sub conducerea lui Stalin și la Ierusalim sub Pilat, serialul are mai multe linii de poveste în care istoria, religia și politica se împletesc.

Povestea Maestrului, un talentat autor al unui manuscris despre Pontius Pilat și a muzei Maestrului, Margareta, face o paralelă cu povestea biblică a lui Ieshua. Realitatea este distorsionată de Satana – Woland și locotenenții săi, care manipulează evenimentele publice și viețile oamenilor. Personajul Maestrului este autobiografic, întrucât arderea manuscrisului face aluzie la ceea ce însuși Bulgakov a făcut sub amenințările primite din partea autorităților sovietice.

Maestrul și Margareta mini-serie, 2005

23. The Da Vinci Code (2006)

Codul lui Da Vinci”, cu Tom Hanks și Audrey Tautou în rolurile principale, este inspirat de romanul bestseller scris de Dan Brown. Filmul și cartea au stârnit numeroase controverse, deoarece susțin ideea că Iisus Hristos s-ar fi căsătorit cu Maria Magdalena, iar cei doi au avut urmași. Această informație ar fi fost ținută ascunsă timp de 2000 de ani, însă profesorul Langdon (Tom Hanks) descoperă o serie de secrete extraordinare ascunse în operele lui Leonardo da Vinci. Odată ieșite la iveală, aceste secrete ar putea zdruncina bazele creștinismului.

The Da Vinci Code film 2006

24. Let There Be Light (2017)

Deși este bogat și faimos, doctorul Sol Harkens, cel mai cunoscut ateu din lume, este un suflet singuratic și un tată ignorat. În urma unui accident de mașină, Sol realizează cât de aproape a fost de moarte și decide să își schimbe total viața. Astfel, bărbatul se convertește la creștinism și descoperă sensul vieții, alături de iubirea și speranța pe care le credea pierdute.

Let There Be Light film 2017

25. Letters to God (2010)

Letters to God” este o dramă inspirată de fapte reale. Un băiețel care suferă de cancer îi scrie scrisori lui Dumnezeu în fiecare zi. Scrisorile sale ajung la poștașul Brady, care nu crede în coincidențe. Astfel, Brady se împrietenește cu familia băiatului, iar scrisorile au un efect miraculos asupra poștașului care și-a pierdut fiul din cauza dependenței sale de alcool.

Letters to God film 2010

26. Quo Vadis? (1951)

O capodoperă cinematografică inspirată de romanul lui Henry Sienkiewicz, “Quo Vadis?” a obținut 8 nominalizări la Premiile Oscar. Pentru a scăpa de amenințarea noii religii creștine, împăratul Nero decide să dea foc Romei. Pe acest fundal agitat se desfășoară povestea de dragoste dintre tânăra creștină Ligia și generalul roman Marcus Vinicius.

Quo Vadis? film 1951

27. The Apostle (1997)

Sonny este un preot care află cu stupoare că soția îl înșeală. Într-un acces de furie, Sonny îl ucide pe amantul acesteia, iar apoi fuge în Louisiana, unde își schimbă identitatea. Aici, se angajează la un post local de radio și ține predici. Pentru că nu și-a pierdut credința în Dumnezeu, Sonny își dedică întreaga viață semenilor și face doar fapte bune, sperând că va obține iertarea divină. “Apostolul” a obținut o nominalizare la Premiile Oscar pentru Cel mai bun actor în rol principal (Robert Duvall).

The Apostle film 1997

28. Ben-Hur (1959)

Un film excepțional care a fost recompensat cu 11 Premii Oscar, “Ben-Hur” prezintă povestea prințului evreu Judah Ben-Hur, care trăiește în Ierusalim, la începutul secolului I. Ben-Hur devine ofițer de comandă al legiunilor romane și se reîntâlnește cu vechiul său prieten, Messala, care a devenit guvernator. Cei doi prieteni se înstrăinează unul de celălalt pe măsură ce constată că părerile lor politice diferă foarte mult.

Ben-Hur” este considerat un film creștin, deoarece folosește personajul fictiv al lui Judah Ben-Hur drept o metaforă pentru viața lui Isus. Ambii au trăit în aceeași perioadă, au fost evrei în Israelul ocupat de Imperiul Roman, iar viața lor se oglindește reciproc.

ben-hur 1959

29. The Young Pope (mini-serie, 2016)

Tânăr și fermecător, noul ales Papă Pius al XIII-lea, interpretat de Jude Law, este primul papă american din istorie. Ascensiunea sa pare a fi rezultatul unei simple și eficiente strategii media implementate de Colegiul Cardinalilor. În Vatican, însă, domnește ideea că reprezentanții bisericii au ales o figură misterioasă, iar Pius XIII chiar se dovedește a fi cel mai misterios lider religios catolic.

Mini-seria “Tânărul papă” a fost realizată de HBO și cuprinde 10 episoade în care Jude Law face un rol senzațional, fiind nominalizat la premiile Globurile de Aur 2018.

The Young Pope mini-serie 2016

30. An Interview with God (2018)

Paul Asher este un jurnalist care se întoarce în New York după ce realizează un reportaj faimos despre războiul din Afganistan. Odată întors acasă, Paul constată că întreaga viață i se destramă: căsnicia lui eșuează și se află în pragul unei crize personale pe care nu o înțelege încă. Dar viața lui Paul ia o întorsătură inedită atunci când primește ocazia de a realiza un interviu pe care nu îl poate refuza – un interviu cu un bărbat care pretinde că este Dumnezeu.

An Interview with God” poate fi vizionat pe platforma Netflix.

An Interview with God film 2018

Care este filmul tău preferat cu temă creștină?

0 comentariu

Citeste in continuare