Unic in Romania! Darurile celor trei magi de la Rasarit pentru Pruncul Sfant vor fi aduse in tara, de la Athos

Cultura

Unde

Alexandria

Cand

22 decembrie 2023 08:00

Darurile celor trei magi de la Răsărit pentru Pruncul Sfânt vor fi aduse în România din Sf. Munte Athos, într-un eveniment unic în România!

În atmosfera magică a sărbătorilor de Crăciun, Mănăstirea Pantocrator din pitorescul Drăgănești-Vlașca, în inima județului Teleorman, se pregătește să găzduiască un eveniment cu totul aparte. În perioada cuprinsă între 22 și 28 decembrie 2023, sfântul așezământ va deveni locul în care darurile aduse de cei trei înțelepți din Răsărit Pruncului Iisus în ieslea de la Betleem vor fi aduse spre închinare.

 

 

Cu o aură de sfințenie ce îmbină tradiția cu solemnitatea, Mănăstirea Pantocrator va deveni martora unui moment de adorare și recunoștință, într-o perioadă în care lumina Crăciunului pătrunde adânc în inimile credincioșilor. Aici, între zidurile bisericii, se va desfășura o ceremonie plină de emoție și reverență, în cinstea darurilor oferite Mântuitorului în ziua nașterii Sale.

 

 

Astfel, credincioșii și vizitatorii vor avea ocazia să se conecteze la spiritul autentic al sărbătorii, într-un cadru cu totul aparte, unde tradiția și spiritualitatea se întâlnesc armonios. Mănăstirea Pantocrator devine, în această perioadă specială, locul în care se reînnoiește și se celebrează minunea Nașterii Domnului, iar darurile aduse de cei trei magi devin simboluri ale credinței și iubirii în această sărbătoare a luminii.

 

 

„Cei trei magi veniţi să se închine Împăratului Hristos născut în peştera din Betleem au adus daruri: aur, smirnă şi tămâie. Cinstitele Daruri se păstrează la mănăstirea athonită Sfântul Pavel (Muntele Athos). Potrivit tradiţiei Bisericii, Maica Domnului a păstrat aceste daruri şi, la adormirea sa, le-a lăsat Bisericii din Ierusalim, laolaltă cu alte cinstite odoare ce au aparţinut Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Va fi o bucurie să putem atinge aceste Odoare de mare preț pe care Hristos Însuși le-a atins”, se artă într-un comunicat al Episcopiei Alexandriei și Teleormanului.

 

 

"Aur înseamnă că Pruncul este Împărat. Smirna este o materie aromată, foarte frumos mirositoare. În acelaşi timp, aceasta menţine starea de curăţie atunci când este amestecată cu ulei de aloe. De aceea, smirna se folosea la îmbălsămarea morţilor. Smirna, în cazul acesta, în mod profetic însemna că Pruncul care este Împărat, Dumnezeu şi Mare Preot, va trece prin moarte, dar nu va cunoaşte stricăciunea, căci va învia din morţi. Smirna semnifică taina morţii şi Învierii lui Hristos. Tâmâia înseamnă că El este Dumnezeu şi Mare Preot, pentru că marele preot de la templu aducea tămâie lui Dumnezeu," a explicat Părintele Patriarh Daniel.

 

Darurile celor Trei Magi au părăsit Mănăstirea Sfântul Pavel din Muntele Athos în anul 2014

 

În conformitate cu tradiția creștină, Maica Domnului a ocrotit aceste nobile daruri, iar după adormirea ei, le-a încredințat bisericii din Ierusalim, alături de alte prețioase odoare ce au fost ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În prezent, pentru a asigura conservarea lor optimă, aurul a fost împărțit în nu mai puțin de 28 de pandantive, în timp ce tămâia și smirna au fost transpuse în 62 de mărgele.

 

 

Aceste sacre daruri ale celor Trei Magi au părăsit venerabila Mănăstire Sfântul Pavel din Muntele Athos în anul 2014, fiind purtate cu grijă până în Rusia, la Moscova. Cu o semnificație deosebită, aceste comori ajung acum pentru prima oară în România, găsindu-și adăpostul la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești Vlașca, în perioada de la 22 la 28 decembrie. În această perioadă binecuvântată, în data de 23 decembrie, începând cu ora 17:00, prestigiosul Cor Național Madrigal va încânta sufletele credincioșilor și ale vizitatorilor cu un concert de colinde, marcând astfel acest moment unic și special.

QR