Nora Iuga vine la „Dialoguri fără mască”

Cultura

Unde

Bucuresti

Cand

13 februarie 2024 16:30

Nora Iuga vine la „Dialoguri fără mască”

Poetă și prozatoare de geniu, personalitate solară, care a marcat aproape un secol de poezie, scriitoarea Nora Iuga vorbește, la 92 de ani, despre viață, literatură, iubire, despre infinita frumusețe a trecerii pe această Planetă.

Interzisă pentru „erotism morbid” în perioada comunistă, în anii ’70, Nora Iuga a avut o carieră extraordinară, deși a refuzat întotdeauna să se numească o scriitoare profesionistă. A debutat în 1968 cu volumul „Vina nu e a mea” și a publicat de-a lungul vieții peste douăzeci de volume de poezie și proză. În anii în care a fost interzisă a tradus intens, iar activitatea de traducătoare a rămas apoi o constantă în existența ei. „Fetița cu o mie de riduri”, „Sexagenara și tânărul”, „Hipodrom”, „Săpunul lui Leopold Bloom”, „Berlinul meu e un monolog” rămân printre cele mai frumoase opere ale literaturii române.

A fost recompensată cu cele mai importante premii din România şi a obţinut distincţii prestigioase în Germania, unde a beneficiat de mai multe burse de creaţie. În paralel cu cariera de scriitoare, a desfăşurat o bogată activitate de traducătoare, multe traduceri importante din literatura română datorându-se ei: Günter Grass, Elfriede Jelinek, Paul Celan sau Herta Müller.

O ființă care respiră poezie, care trăiește în poezie, Nora Iuga spunea într-un interviu: „N-am niciun fel de ritual, nici la iubit, nici la mâncat, nici la toaleta zilnică, nici măcar de sărbători. Ritualul e rutină, obişnuinţă, dogmă. Eu am chef, nu am ritual, deşi spun unii că sunt o poetă tehnică, profesionistă, emancipată.”

În această perioadă, rulează în cinematografe excelentul film documentar „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, realizat de Carla Teaha, creație care o transformă pe Nora Iuga în vedeta României; histrionică, sensibilă, plină de umor, o încarnare a voluptății de A FI, o ființă care, la aproape 93 de ani, după o călătorie de un secol pe planeta Pământ, este cel mai bun mesager al Vieții.

Pe 7 decembrie, de la ora 19.30, vă așteptăm la Sala „George Constantin” a Teatrului Nottara, la o discuție live, pe tema „Erotism, poezie, tinerețe fără bătrânețe”, cu personajul miraculos pe care, între timp, îl puteți descoperi pe ecran!

Dialogul va fi moderat de criticul de teatru Monica Andronescu.

QR