Stresul la pisici

by Redactia B24FUN

Dacă deții o pisică, atunci probabil că știi deja că anumite lucruri o pot face să se ascundă, să fugă și chiar să urineze în afara litierei sale. Toate aceste comportamente se pot datora stresului provocat de mediul înconjurător și este important să le recunoști, astfel încât să poți face ceva pentru a-ți ajuta pisica. Să trăiești o viață complet lipsită de stres este imposibil, dar cunoașterea unor cauze și declanșatori comuni te poate ajuta să eviți stresul inutil la pisica ta.

Cauzele stresului la pisici

La fel ca oamenii, fiecare pisică poate reacționa diferit la un anumit eveniment, obiect sau persoană, dar există situații comune care sunt mai predispuse la a-i provoca stres pisicii tale.

Oameni și animale de companie noi

Pisicile sunt adesea sensibile la orice schimbare în gospodărie, inclusiv atunci când oamenii și animalele care locuiesc în casa ta vin și pleacă. Bebelușii care vin acasă, bunicii care vin să locuiască cu tine, divorțul, schimbarea colegilor de cameră, căsătoria, noi pisici și alte animale de companie, și chiar cineva care rămâne doar pentru o noapte, toate acestea pot provoca stres pisicii tale, mai ales dacă aceasta nu îi cunoaște deja. A avea musafiri de sărbători este o problemă comună pentru multe pisici, deoarece nu implică doar oameni noi, ci și mulți alți factori de stres.

Renovări

Mirosurile ciudate, zgomotele de construcții, materialele care zac prin preajmă, oamenii necunoscuți și alte lucruri implicate în efectuarea de lucrări la / sau în jurul casei tale pot cauza stres pisicii tale. Simpla zugrăvire a unei încăperi sau efectuarea unor remodelări ușoare poate declanșa, de asemenea, stres, așa că nu trebuie să fie vorba de un proiect de construcție major pentru a cauza probleme.

Animalele din afara casei

Dacă pisica ta poate auzi, mirosi și mai ales dacă poate vedea un alt animal afară, este posibil să fie stresată. Pisicile de exterior sunt un declanșator obișnuit al stresului la pisica ta de apartament, dar chiar și faptul că nu poate prinde păsările de afară o poate stresa foarte tare pe aceasta.

Transportul

Dacă trebuie să îți transporți pisica din orice motiv, atunci este probabil să apară și stresul. Faptul că nu este obișnuită cu un mijloc de transport, cu priveliștile și sunetele unei călătorii cu mașina sau cu avionul, sau anticiparea destinației (cum ar fi un medic veterinar), toate acestea pot provoca stres.

Alte schimbări de mediu

De la aspiratoarele robot la decorațiunile de Crăciun și până la cutiile de mutat, orice poate provoca stres pisicii tale. Schimbarea locului în care este amplasată litiera, a tipului de nisip folosit, a locului în care mănâncă pisica ta și chiar a locului în care sunt amplasate punctele sale preferate de zgâriat sunt alte exemple de schimbări de mediu care pot declanșa stresul la felina ta. Oorice tip de schimbare în casa ta reprezintă o potențială problemă.

Cum să recunoști că pisica ta este stresată

Ascunsul este unul dintre cele mai evidente semne că pisica ta este stresată, dar nu este singurul. Fuga, mârâitul, zgârierea obiectelor și urinarea în afara litierei pot fi alte semne de stres la pisica ta și nu trebuie ignorate, mai ales dacă apar în mod regulat. Monitorizează-ți pisica pentru aceste simptome și gândește-te la ce s-a schimbat înainte de a observa aceste comportamente.

Cum să îți ajuți pisica stresată

Din fericire, există o serie de lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta pisica dacă este stresată. Dacă îți poți da seama care este sursa stresului, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să elimini acea sursă, însă asta nu este întotdeauna posibil. Nu poți să scapi de un membru al familiei sau de un nou animal de companie sau să oprești o revonare pentru că pisica ta este stresată din această cauză, dar asta nu înseamnă că nu poți totuși să o ajuți.
Spray-urile și difuzoarele care conțin feromoni sunt puncte de plecare bune pentru a ajuta la gestionarea anxietății prietenului tău felin. Dacă este necesar, pisicile stresate ar putea avea nevoie de o combinație de feromoni, suplimente, dietă și chiar medicamente. Fluoxetina, gabapentina, amitriptilina și alte medicamente eliberate pe bază de rețetă pot fi recomandate de către medicul veterinar pentru cazurile de stres care nu pot fi abordate cu alte modalități. În funcție de situație, este posibil ca acestea să fie nevoie să fie administrate temporar sau pe termen lung.

0 comentariu

Citeste in continuare