Sfaturi utile pentru o dobândă mai mică pentru creditul ipotecar

by Redactia B24FUN

Plata unui credit poate deveni o adevărată provocare, mai ales că în ultimii ani ratele dobânzilor au crescut constant și substanțial. Asta înseamnă că puterea de cumpărare a scăzut și că în ultima perioadă ai muncit mai mult pentru a-ți acoperi ratele lunare. Însă, există câteva instrumente și strategii financiare care îți pot fi de folos pentru a plăti o dobândă mai mică și pentru a scăpa de credit mai rapid. Mai jos regăsești câteva sfaturi pe care le poți pune în practică.

  1. Informează-te foarte bine înainte de a solicita un credit

Este recomandat să te informezi înainte de a aplica pentru un credit bancar deoarece un credit este o responsabilitate financiară majoră. Prin informare, poți lua o decizie în cunoștință de cauză și te poți asigura că obții cel mai bun împrumut posibil. În primul rând trebuie să știi de ce sumă de bani ai nevoie și dacă ești eligibil pentru împrumut.

Al doilea aspect important este să cunoști valoarea ratei lunare. Pentru a face o estimare în acest sens, poți face o vizită la sediul băncii sau poți utiliza un calculator credit online. După ce ai luat o decizie, citește documentele cu mare atenție și nu le semna până când nu te asiguri că ai înțeles foarte bine termenii și condițiile.

  1. Plătește în plus la fiecare rată lunară

Foarte posibil să fi văzut deja pe rețelele de socializare o sumedenie de videoclipuri despre rambursarea anticipată. Dacă vei plăti doar valoarea minimă lunară, pe termen lung, vei da mai mult la bancă din cauza dobânzii. Dacă în fiecare lună, pe lângă rata minimă lunară, depui și o sumă în plus, atunci fiecare plată suplimentară pe care o faci va reduce soldul principal și automat dobânda totală se va recalcula în favoarea ta.

  1. Încearcă să faci periodic plăți suplimentare

Dacă îți surâde ideea închiderii anticipate a creditului, atunci eforturile tale trebuie să fie orientate către plățile suplimentare efectuate periodic. Adică, o dată la câteva luni ar fi indicat să mai plătești o rată. Astfel, ca în varianta anterioară, reduci soldul principal, scazi și dobânda și crești șansele să închizi creditul mai rapid. Poți planifica aceste plăți încă de la început pentru a-ți ușura tot procesul de achitare a creditului.

  1. Renegociază rata dobânzii

O altă variantă de luat în calcul pe termen lung este să obții o scădere a ratei dobânzii printr-o renegociere a acesteia cu creditorul. Dacă îți vei achita ratele la timp și vei deveni un client valoros, atunci vei avea toate șansele să obții o reducere substanțială. Ceea ce trebuie să faci este să soliciți o întâlnire cu reprezentanții băncii la care ai creditul. Importantă este însă și pregătirea întâlnirii. Pregătește un discurs prin care să convingi creditorul care este valoarea adăugată pe termen lung dacă îți va aproba această reducere.

  1. Refinanțează creditul

Odată cu creșterea indicilor ROBOR și IRCC, dar și a ratei inflației, a crescut și presiunea asupra populației. Din ce în ce mai mulți oameni îndatorați la bănci apelează la metoda de refinanțare a creditului. Aceasta este o opțiune de luat în calcul, deoarece presupune obținerea unui nou credit cu o rată a dobânzii mai mică pentru achitarea celui anterior. Dacă te afli într-o astfel de situație, atunci este important să explorezi toate ofertele de refinanțare de pe piață puse la dispoziție de instituțiile bancare și să fii atent la costurile aferente unei refinanțări.

În prezent, gestionarea unui credit poate deveni o problemă dacă nu acorzi o atenție sporită asupra informațiilor financiare. Din fericire, problema nu este de netrecut. Există destule strategii financiare care pot fi puse în aplicare. Și cu un plan bine pus la punct, ai toate șansele de reușită. Cu determinare, inteligență și înțelepciune financiară, vei reuși să depășești toate provocările și să îți construiești un viitor liniștit și stabil din punct de vedere financiar.
Sursa foto: pexels.com

0 comentariu

Citeste in continuare