Top 10 obiective turistice în Praga

by Redactia B24FUN

Top 10 obiective turistice în Praga

Atracția boemă și caracteristicile ca de basm fac din Praga o destinație perfectă pentru cei care doresc să se cufunde în cultură. Puteți dedica o zi întreagă explorării castelelor. Apoi puteți servi o cină abundentă la o tavernă clasică. Puteți petrece ceva timp rătăcind prin Piața Orașului Vechi înainte de a vă îndrepta spre clădiri cu istorie. Nu în ultimul rând, cele mai bune baruri din Praga se găsesc în pivnițe. Acolo unde pub-urile istorice pun în scenă nopți cu iz tradițional.

Praga a fost poreclită „orașul celor o mie de turnuri” dintr-un motiv întemeiat. Pe măsură ce aruncați o privire peste orizontul său vechi de 1.100 de ani, veți fi răsplătit cu imagini splendide. Biserici cu cupole minunate și turnuri vechi, care se îmbină pentru a face Praga una din bijuteriile arhitecturale ale țării. Oriunde te uiți, exemple fine de stiluri gotice, baroce, renascentiste și Art Nouveau abundă în oraș. Oferind un contrast dramatic, Praga deține unul dintre cele mai bine conservate centre istorice din Europa. Drumurile înguste ale încântătorului oraș Praga se deschid cu piețe spectaculoase. Fiecare clădire e bine conservată și abia așteaptă să fie explorată. Printre lucrurile de văzut, se numără faimosul Pod Charles peste râul Vltava. Sau splendidul cartier evreiesc, cu vechile sale sinagogi. Și, desigur, multe biserici istorice ale orașului.  Descoperiți cele mai bune locuri pentru a vizita în acest oraș fermecător cu lista noastră de atracții de top din Praga.

1. Castelul Praga

Situat în cartierul Hradcany din Praga, Castelul Praga (Pražský hrad), cândva casa regilor Boemiei, este astăzi reședința oficială a președintelui Republicii Cehe. Și una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale orașului. Construit inițial ca o fortăreață cu ziduri în jurul anului 870 d.Hr., castelul s-a schimbat dramatic de-a lungul anilor. Conține exemple din majoritatea stilurilor arhitecturale de frunte din ultimul mileniu. În interiorul zidurilor castelului se află o serie din cele mai populare site-uri turistice din Praga. Inclusiv Catedrala Sf. Vitus, Bazilica Sf. George, Turnul Prafului, Vechiul Palat Regal și Calea de Aur. Această vastă cetate necesită timp considerabil pentru a face tur, dar va fi un timp bine petrecut. Deosebit de frumoase sunt priveliștile excelente asupra râului Vltava. Cu orașul vechi și numeroasele sale turnuri frumoase pe fundal. Punctele de reper includ sala principală a Palatului Regal Vechi, sala Vladislav și scările suficient de largi. Asigurați-vă că veți petrece timp și în Grădina Regală. Grădină care datează din 1534 și adăpostește o serie de clădiri vechi superbe. Inclusiv Pavilionul de Jocuri cu Bile, Casa Regală de Vară cu Fântâna Cântătoare și Curtea Leului.

Cea mai bună modalitate de a explora pe deplin castelul este într-un tur pe jos al Pragăi. De asemenea, consultați site-ul oficial al castelului pentru știri și info. Unul dintre cele mai importante lucruri de făcut noaptea în Praga este să găsești un loc bun. De unde să te bucuri de luminile castelului. De fapt, să vă cazați într-un hotel din vecinătatea Castelului Praga este o idee bună.

Castelul Praga

2. Podul Charles

Unul dintre cele mai recunoscute poduri vechi din Europa, magnificul pod Charles (Karluv Most) are 32 de puncte de interes unice. Aflte de-a lungul întinderii sale de 621 de metri. Construit în 1357, podul a fost mult timp obiectul unei superstiții foarte mari. Inclusiv constructorii care au pus piatra inițială a podului pe 9 iulie exact la 5:31 au pus un set precis de numere (135797531) care cred că vor da structurii rezistență suplimentară. Pentru o bună măsură adăugată, a fost construit în aliniere perfectă cu mormântul Sfântului Vitus și soarele apus pe echinox. Podul este faimos în special pentru numeroasele sale statui vechi. Printre cele  mai importante se numără cele ale Sfântului Împărat Roman Charles IV și Ioan de Nepomuk, cel mai venerat sfânt al țării, dezvăluit în 1683. O superstiție mai recentă presupune atingerea plăcii de la baza statuii pentru împlinirea unei dorințe. Alte repere includ priveliști spectaculoase asupra râului Vltava și porțile superbe ale structurii gotice. Vizionarea Charles Bridge noaptea este, de asemenea, foarte recomandată.

Podul Charles din Praga

3. Piața Wenceslas

Un punct culminant al Pragăi îl reprezintă o zonă care a ieșit din nevoia orașului să se extindă pe măsură și a prosperat. E vorba de minunata piață Wenceslas (Václavské námestí), care găzduiește Muzeul Național și numeroase alte comori arhitecturale. E numită după patronul Boemiei, a cărei statuie poate fi văzută aici. Piața Wenceslas a fost creată în secolul al XIV-lea în timpul domniei lui Carol al IV-lea ca piață de cai. Și a devenit de atunci unul dintre cele mai importante spații publice ale orașului, încă folosit pentru demonstrații și sărbători deopotrivă.

O vizită aici reprezintă o experiență distractivă. Muzeul Național (Národní Muzeum) din Praga este răspândit într-o serie de locații. Găzduiește numeroase colecții importante, reprezentând o varietate de domenii. Cu literalmente milioane de articole care acoperă mineralogie, zoologie, antropologie și arheologie, precum și arte și muzică. Colecția de entomologie numără mai mult de cinci milioane de exemplare. Cel mai vechi muzeu din Cehia, a fost înființat la începutul anilor 1800, înainte de a se muta în actuala sa locație în 1891. Un punct de vedere deosebit de plăcut este expoziția de arheologie cu colecția sa extinsă de artefacte romane din secolele I și II. Împreună cu numeroase descoperiri din epoca bronzului și a fierului. Un alt muzeu pe care trebuie să-l includeți pe lista dvs. este excelentul muzeu tehnic național (muzeul Národní technické). Muzeu care documentează numeroasele progrese tehnologice la care a contribuit țara. Inclusiv utilaje și echipamente construite aici de-a lungul anilor – de la automobile la aeronave.

Piața Wenceslas din Praga

4. Clementinum

Clementinum (Klementinum), una dintre cele mai mari colecții de clădiri istorice din Europa: găzduiește Biblioteca Națională a Republicii Cehe. Aceste frumoase clădiri baroce au făcut parte inițial dintr-un colegiu al iezuitilor, iar mai târziu au venit la adăpostirea colecției de carte iezuite, precum și a colecției din Karolinum. Biblioteca a devenit în cele din urmă proprietatea statului după ce iezuiții au fost expulzați, iar Clementinum a devenit o bibliotecă publică în 1782 la scurt timp după ce a fost constituită ca Biblioteca Națională.

Cu peste șase milioane de cărți, colecția Clementinum este uriașă și include copii ale fiecărei cărți publicate în Cehia. Un punct de reper este rafinata Sală a Bibliotecii Baroce, cu frumoasa sa lucrare pe tavan, Turnul astronomic – înălțime de 68 de metri – cu vederi spectaculoase asupra Praga și splendida Capelă cu oglinzi, cu un decor rafinat. Sunt disponibile vizite ghidate în limba engleză și durează aproximativ 50 de minute. Pentru o experiență cu adevărat memorabilă, Clementinum este folosit și ca loc pentru evenimente de jazz, concerte clasice și festivaluri.

Clementinum Praga

6. Piața Orașului Vechi

Centrul istoric al Praga, Orașul Vechi (Staré Mesto) este locul unde veți găsi splendida Piață a Orașului Vechi (Staromestské námestí), unul dintre cele mai bune locuri pentru a începe explorarea orașului. Aici veți găsi Biserica Tyn și Clementinul, împreună cu numeroase alte biserici vechi, precum și arhitectură veche splendidă din secolul al XI-lea, în timp ce Cartierul Evreiesc, Josefov, este la doar o scurtă plimbare spre nord. Un punct culminant este Primăria Veche (Staromestská radnice), care este locul minunatului ceas astronomic din secolul al XV-lea (orloj). În fiecare oră, acesta prinde viață când apar 12 apostoli și alte figuri. Alte atracții ale primăriei vechi sunt ușa gotică care duce la interiorul său splendid, cu exponate și afișaje de artă, o capelă construită în 1381 și o închisoare veche. Asigurați-vă că faceți ascensiunea (cu scări sau lift) spre vârful Turnului Primăriei Vechi pentru priveliștile sale frumoase asupra Pragăi.

Piața Orașului Vechi din Praga - Vedere vechiul ceas astronomic

7. Catedrala Sf. Vitus

Situată în incinta Castelului Praga, Catedrala Romano-Catolică Sf. Vitus (Katedrala St. Vita) este cea mai importantă și mai importantă biserică creștină a Republicii Cehe. Scaunul Arhiepiscopului Praga, este, de asemenea, acasă la mormintele a numeroși sfinți și trei regi boemieni. Catedrala a fost începută în 1344 și a durat mai mult de 525 de ani până la finalizare, rezultând într-un mix de stiluri moderne neo-gotice și gotice din secolul al XIV-lea, împreună cu influențe baroce și renascentiste (aveți grijă să fiți atenți la gargourile impresionante care împodobesc exteriorul catedralei).

Repere interioare includ vitralii uimitoare înfățișând Sfânta Treime, un mozaic din 1370 (Judecata de Apoi) și Capela Sf. Wenceslas (Svatovaclavska kaple) cu spectaculosul său altar încrustat cu bijuterii cu peste 1.300 de pietre prețioase. De remarcat, deși sunt rareori afișate, sunt bijuteriile coroanei cehe (în medie, sunt expuse o dată la opt ani). Asigurați-vă că faceți ascensiunea pe turnul principal al catedralei, de 97 de metri, pentru vederi splendide asupra Praga. De asemenea, vizitatorii sunt bineveniți să participe la masa catedralei.

Catedrala Sf. Vitus Praga

8. Biserica Maicii Domnului dinainte de Týn

Una dintre cele mai recunoscute clădiri din Praga este Biserica Maicii Domnului de dinainte de Týn (Kostel Matky Boží pred Týnem), adesea prescurtată la Biserica Týn. Deși terminată în secolul al XV-lea, biserica a fost modificată de nenumărate ori de-a lungul secolelor, odată cu schimbarea administrației orașului, iar în timp ce renovările interioare sunt în desfășurare, încă merită văzute numeroase morminte fine, superbul portal nordic gotic cu sculptura sa de răstignire, picturi ale timpului baroc și multe altele. După aceea, asigurați-vă că veți explora Curtea Ungelt din secolul al XI-lea din spatele bisericii, cu numeroasele sale restaurante și cafenele. O altă splendidă biserică veche demnă de vizitat este Biserica barocă a Maicii Domnului cu celebra sa statuie a pruncului Isus, despre care se spune că a fost responsabilă pentru minuni și încă un punct de pelerinaj.

Biserica Maicii Domnului dinainte de Týn - Praga

9. Galeria Națională din Praga

Unul dintre cele mai importante repere arhitecturale ale orașului. Galeria Națională din Praga (Národní galerie v Praze) este cea care adăpostește unele dintre cele mai importante colecții de artă din Europa. Cea mai mare parte a colecției este găzduită în Palatul Veletrzní (Veletrzní Palác), o structură relativ modernă construită în 1925, care deține lucrări din secolele XIX – XXI. În timp ce există un accent puternic pe artiștii cehi, artiști străini precum Monet și Picasso sunt incluse și alte forme de artă precum fotografia, moda, artele aplicate și sculptura.

Alte lucrări notabile se află în Palatul Kinsky (Palác Kinskych), care găzduiește arta asiatică, artă din lumea antică și colecțiile baroce ale galeriei și la Mănăstirea Sf. Agnes din Boemia, unde veți găsi artă europeană din Evul Mediu. În cele din urmă, splendidul Palat Sternberg (Sternbersky Palác) din secolul al XVII-lea găzduiește unele dintre cele mai cunoscute piese ale galeriei, concentrându-se pe arta europeană din epoca clasică până la sfârșitul perioadei baroce și care include piese importante grecești și romane antice; Capodoperele italiene din secolele XIV-XVI; și lucrări din secolele XVI – XVIII ale artiștilor precum El Greco, Goya, Rubens, van Dyck, Rembrandt și van Goyen.

Galeria Națională din Praga

10. Casa Municipală

Casa municipală din Praga (Obecní dum) este considerată, pe scară largă, unul dintre cele mai bune exemple de Art Nouveau din oraș. Construită în 1912, această splendidă clădire civică găzduiește, de asemenea, una dintre cele mai importante (și cele mai mari) săli de concerte din Praga, Sala Smetana. Sală care are numeroase caracteristici uimitoare, de la fațada sa somptuoasă, cu un mare mural pe arcul de deasupra balconului de la etajul doi, spre cupola mare care se sprijină în spatele și deasupra arcului.

Interiorul este la fel de impresionant și include multe vitralii fine și picturi importante. În timp ce sunt disponibile vizite ghidate în limba engleză (inclusiv șansa de a vedea camere de ceremonii, închise altfel), una dintre cele mai bune modalități de a te bucura de acest punct de reper este să participi la un concert.

Casa Municipală (Obecní dum) din Praga

 

Voi ați vizita Praga?

0 comentariu

Citeste in continuare