Îngrijirea Câinilor Seniori

by Redactia B24FUN

Un animal de companie are nevoie de câteva lucruri esenţiale, şi anume: o locuinţă stabilă, o îngrijire medicală adecvată, multă afecţiune şi o hrană sănătoasă şi echilibrată. Însă, pe măsură ce timpul trece, animalul de companie trece printr-o serie de schimbări, iar la bătrâneţe poate ajunge să sufere de diferite boli care îi pot afecta considerabil calitatea vieţii. Dacă ai un câine senior este important ca acesta să primească îngrijirea de care are nevoie, căci această perioadă poate fi una dificilă şi destul de inconfortabilă. 

 

Bineînţeles, pe lângă vizitele periodice, de rutină la medicul veterinar, patrupedul trebuie să beneficieze de o hrana caini potrivită vârstei lui. Dacă nu ştii care este hrana potrivită pentru câinele tău, cel mai indicat ar fi să discuţi cu un medic veterinar. Acesta te va îndruma către sortimentul cel mai potrivit, bineînţeles – ales în funcţie de necesităţile câinelui.

 

Problemele cu care se poate confrunta un câine senior

Cu trecerea timpului, vei începe să observi la câinele tău schimbări fizice și comportamentale. Ajuns la bătrâneţe, funcţiile fiziologice şi organele acestuia îşi vor pierde din funcții, el nu va mai fi la fel de energic, nu îşi va mai dori să se joace şi nici nu va mai fi la fel de vesel. Iar în această perioadă, trebuie să ştii că patrupedul are nevoie de toată atenţia ta. 

 

Iată în continuare care sunt cele mai des întâlnite probleme de sănătate cu care se poate confrunta un câine senior, dar şi câteva lucruri pe care le poţi face, astfel încât această perioadă să fie una cât se poate de confortabilă.

 

 • Cataracta

 

Cataracta este o boală asociată cu diabetul zaharat. Aceasta poate afecta atât câinii seniori, cât şi câinii care au  kilograme în exces. Semnele ce indică această afecţiune sunt:

 • Ochii câinelui au un aspect înceţoşat;
 • Câinele nu mai apreciază bine distanţele şi se loveşte des de obiectele ce îl înconjoară;
 • Patrupedul se sperie mult mai uşor.

Trebuie să ştii că aceasta afecţiune poate conduce la orbire dacă nu este descoperită la timp sau dacă nu este tratată în mod corespunzător.

 

 

 • Hipotiroidismul

 

Hipotiroidismul este printre cele mai des întâlnite boli hormonale la câini. Hipotiroidismul sau slăbirea funcţiei tiroidiene provoacă încetinirea metabolismului şi poate conduce în timp şi către alte complicaţii sistematice. 

Simptomele aceste afecţiuni sunt:

 • Letargia – câinele nu mai prezintă interes în a se juca şi prefera să doarmă;
 • Intoleranţă la efort;
 • Intoleranţă la rece;
 • Creşterea în greutate;
 • Anxietate;
 • Constipaţie;
 • Etc.

 

 

 • Osteoartrită

 

Osteoartrita este o afecţiune des întâlnită la animalele de companie şi afectează articulaţiile patrupedului. Semnele sunt clare, șchiopăruri ale unuia sau mai multor membre,  animalul merge cu dificultate, întâmpina dificultăţi atunci când trebuie să se ridice sau să sară. 

La bătrâneţe câinele tău poate avea probleme dentare. Primele semne care îţi pot indica o astfel de problemă sunt reprezentate de placa dentară și/ sau tartrul. Este important de menţionat faptul că, în timp, aceste simple semne pot conduce la probleme mult mai grave, precum pierderea dinţilor, afecţiuni interne, infecţii etc.

Iată în continuare câteva lucruri pe care le poţi face pentru un câine senior:

 1. Vizită la medicul veterinar ar trebui să se situeze pe primul loc în topul preocupărilor tale. În urma unor analize amănunţite, medicul îi poate prescrie câinelui un tratament adecvat.
 2. Asigurarea unei speciale destinată seniorilor, hrană completă şi echilibrată. Alimentația joacă un rol important în viaţa unui câine senior, prin urmare trebuie să te asiguri că el primeşte nutrienţii de care are nevoie.
 3. Toaletarea regulată – pe lângă periere şi spălarea blănii trebuie să ai în vedere şi tratamentele antiparazitare.
 4. Plimbări zilnice.

 

 • Afecţiunile dentare

 

Acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile cu care se poate confrunta un câine senior, însă cu un tratament corect, câinele tău poate avea partea de o viață lunga și fericită.

0 comentariu

Citeste in continuare

Adauga un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!