Diferenta dintre ridicarea ganterelor grele si ridicarea ganterelor usoare

by Redactia B24FUN

Te-ai intrebat vreodata de ce multi antrenori de forta profesionisti au gantere si bare de diferite greutati? Exista o diferenta intre ridicarea grea si ridicarea usoara si care sunt efectele acestor diferente? Citind informatiile de mai jos, este posibil sa ai sansa sa-ti stergi indoielile cu privire la greutatea potrivita de ridicat in cazul tau si daca ar trebui sa ridici greutati mari sau usoare in timpul antrenamentelor, de asemenea, daca nu esti barbat dar esti in cautarea unor idei cadouri pentru iubit, acest articol te-ar putea ajuta sa iei decizia corecta.

Cat de grea trebuie sa fie o greutate?

Definitia greutatilor mari variaza destul de substantial de la un individ la altul, desi nu exista un reper fix, regula generala este ca orice gantera care depaseste 15 kg este considerata grea, deoarece aceasta este greutatea maxima pentru majoritatea adolescentilor. Pentru adultii barbati, greutatea este de 30 pana la 40 de kg.

Beneficiile ridicarii ganterelor grele

Multi antrenori cu experienta si culturisti prefera ridicarea ganterelor grele, deoarece aceasta este singura modalitate de a-si forta muschii sa creasca. Greutatile mari asigura o rezistenta destul de mare pentru descompunerea fibrelor musculare. Procesul de construire a muschilor implica 2 pasi simpli, adica descompunerea fibrelor musculare si reconstruirea fibrelor musculare, ceea ce duce la cresterea dimensiunii musculare.

Ganterele care provoaca muschiul pana la limitele sale determina cresterea fluxului de sange in vasele grupului (grupurilor) de muschi tinta si determina ruperea fibrelor musculare atunci cand se aplica o rezistenta suficienta. Acest lucru explica fenomenul cunoscut sub numele de durerile musculare sau durerile experimentate dupa sesiunea de antrenament. In timpul procesului de reconstructie a muschilor, organismul foloseste proteine ​​pentru a repara deteriorarea tesuturilor musculare, rezultatul fiind un tesut muscular mai puternic si mai mare.

Drept urmare, multi experimentati in antrenamentul de forta merg pentru cele mai grele gantere pentru a maximiza procesul de descompunere a muschilor si a permite reconstructia musculara maxima. Cu toate acestea, exista dezavantaje pentru o rutina de antrenament care se concentreaza numai pe ridicarea ganterelor grele.

In timp ce ridicarea ganterelor grele este eficienta la construirea muschilor, exista mai multe dezavantaje ale antrenamentului de forta cu greutati mari, mai ales daca ganterele pe care le folosesti sunt prea grele. In primul rand, ganterele grele tind sa faca un compromis asupra formei si posturii atunci cand efectuezi exercitii de gantere sau barbell. In incercarea de a ridica cat mai multa greutate, majoritatea oamenilor isi sacrifica forma si sfarsesc prin a se rani sau a leza tesuturile musculare. De exemplu, utilizarea unei greutati prea mari pe gantere pentru bucle de gantere poate duce la balansarea corpului si umarului in timpul exercitarii, ceea ce scade eficacitatea antrenamentului.

In plus, ganterele grele limiteaza numarul de repetari pe care le poti efectua pentru exercitiul fizic, ceea ce provoaca arderea unui numar mai mic de calorii in comparatie cu efectuarea repetarilor mai mari cu ganterele mai usoare. Rezultatul este scaderea rezistentei fizice si scaderea functiei fizice, ceea ce inseamna ca nu vei putea face fata competitiei cu prietenii care folosesc gantere de 10 kg pentru antrenamentul fizic.

Da, avantajele antrenamentului cu gantere sunt multiple, insa daca nu sunt folosite cu precautie si in mod corect, ganterele pot trage dupa ele numeroase dezavantaje de care sigur nu ti-ai dori sa ai parte.

0 comentariu

Citeste in continuare