Cultivarea și beneficiile rapiței în agricultură

by Redactia B24FUN

Cultivarea rapiței poate aduce numeroase beneficii agricultorilor. De la controlul buruienilor și până la îmbunătățirea calității solului, rapița este o alegere bună pentru cei care doresc o plantă nepretențioasă și o cultură cu efecte pozitive asupra terenului agricol. Însă, ca la orice plantă, este necesară respectarea unor reguli privind înființarea și întreținerea culturii, un fungicid pentru rapiță eficient, precum și insecticide și erbicide care să îi asigure creșterea și înflorirea nestingherite.

Aspecte esențiale în cultivarea rapiței

Rapița face parte din familia cruciferelor Brassicaceae și cuprinde soiurile Brassica napus oleifera și Brassica rapa oleifera. Culturile se recunosc de la depărtare în câmpuri, datorită florilor de un galben intens și tulpinilor lungi și ramificate. 

Este o plantă care nu pune foarte multe probleme la înființarea și întreținerea culturii, însă sunt anumite aspecte esențiale de care trebuie să se țină cont în ceea ce privește tratamentul corect al solului, recoltarea mecanizată, utilizarea controlată a fertilizatorilor, precum și asigurarea condițiilor optime de creștere și dezvoltare, fără boli, dăunători sau buruieni care să invadeze cultura.

Consultarea unui ghid complet pentru cultura de rapiță este importantă chiar înainte de a alege suprafața în care va fi cultivată planta. Fermierii trebuie să știe că rapița se cultivă în general după culturi premergătoare de mazăre, fasole, soiuri timpurii de grâu și orz și după cartoful timpuriu. Arăturile se fac de la sfârșitul lunii iulie până în august și nu vor atinge adâncimea la care se scot bolovani. Semănăturile se vor face într-o perioadă fără secetă, altfel plantele vor răsări târziu și neuniform, existând riscul de a fi afectate de îngheț.

Ce fungicide se recomandă pentru rapiță?

Există mai multe tipuri de fungicide pentru rapiță, acționând în mod diferit asupra bolilor. Majoritatea se aplică primăvara, înainte de înflorire, preventiv sau curativ.

Fermierii pot folosi fungicidul Amistar, cu rol preventiv și spectru larg de acțiune împotriva dăunătorilor. Amistar întărește frunzele plantelor, făcându-le mai rezistente și menținându-le tinere mai mult timp.

Fungicidul Azoxipro se aplică atât profilactic, cât și la apariția primelor simptome de boală a plantelor de rapiță. Are proprietăți sistemice, translaminare și de protecție și acționează asupra germinării și mobilității sporilor. 

Produsul Capartis este un fungicid de ultimă generație, cu o compoziție din două substanțe, boscalid din grupa piridine-carboximide şi piraclostrobin din clasa strobilurinelor. Efectul conlucrat al celor doi compuși atacă atât sporii, cât și ciupercile, împiedicându-le producția de energie și dezvoltarea miceliului.

Rapița – o cultură cu beneficii multiple în agricultură

Rapița se folosește în industria uleiurilor, chimice, în industria alimentară și ca furaj pentru animale. Pentru produsele turbodiesel, uleiul de rapiță care intră în compoziția lor este de cea mai bună calitate. Pentru consumul uman, uleiul de rapiță are un conținut ridicat de acid oleic și de acid linoleic și mai puține grăsimi saturate față de alte uleiuri vegetale de larg consum.

Câmpurile de rapiță pot servi drept sursă de hrană pentru albine, care produc mierea de rapiță, cu numeroase proprietăți curative și nutritive.

Felul în care crește rapița, cu rădăcini viguroase și ramificate și tulpini care ocupă dens suprafața solului, face ca ascensiunea altor plante să fie dificilă pe teren, ceea ce duce la un bun control al buruienilor, pe solurile confruntate cu această problemă. În rotația culturilor, rapița are o influență pozitivă pentru culturile ulterioare, întrerupând bolile cerealelor din culturile continue, iar resturile vegetale din plantele de rapiță inhibând creșterea buruienilor.

Sistemul radicular al rapiței contribuie la absorbția de toamnă a azotului, iar buna acoperire a solului ajută la reducerea levigării azotului și a eroziunii solului.

Pentru a beneficia de aceste efecte pozitive ale culturii de rapiță asupra terenurilor, precum și de o recoltă bună la hectar, fermierii trebuie să respecte câteva reguli și să utilizeze produse adecvate, cum ar fi fungicidele pentru rapiță, pentru a asigura o creștere sănătoasă și prosperă a plantelor.

0 comentariu

Citeste in continuare