Cele mai cunoscute trasee din Munții Apuseni

by Redactia B24FUN

Munții Apuseni reprezintă o zonă deosebit de atractivă când vine vorba de trasee turistice. Țară Moților este primitoare și bogată în tradiții pur românești. Iar natură este încă prea puțin poluată, dezvăluie frumuseți aparte în ceea ce privește fauna, flora și peisajele.

Turiștii care ajung în Apuseni sunt încântați de obiectivele turistice pe care le pot vizită iar o vacanță în ținuturile din Albă, Bihor sau Oradea reprezintă o experiență de neuitat.

Iată câteva trasee turistice recomandată pentru plimbări în Apuseni, lungi de mai multe ceasuri:

Ghețarul de la Scărișoara

Ghețarul de la Scărișoara

Sursa Foto: Google

Ghețarul de la Scărișoara sau Uriașul de Gheață este poate cel mai reprezentativ obiectiv. Turiști în lumea întreagă vin să admire acest monument al naturii.

La Scărișoara se ajunge destul de ușor de la Valea Arieșului Mare ai 32 Km până la Gârda de Sus, sau din Albac mergi 14 km până la Garda de Sus apoi 10 km urmând indicatoarele, în Parcul Natural Apuseni. Potecă marcată cu cruce roșie urcă în serpentine strânse pe Dealul Mununa, apoi trece pe partea sud-estică a platoului Scărișoara și ajunge după un traseu de 8 km, la cabană turistică Scărișoara.

Peștera are o lungime de 700 de metri, cu portalul înalt de 24 de metri şi este veche de peste 3.800 de ani. Poți admira Sala Mare, Biserica şi o sală cu stalagmite de gheață. Având în vedere condițiile de subteran, se vizitează cu îmbrăcăminte groasă căci temperatura e de 0.5 grade.

Poarta lui Ionele – peștera stranie

Poarta lui Ionele – peștera stranie

Sursa Foto: Google

În Munții Apuseni către Bihor se află Peștera „Poarta lui Ionele.” Portalul înalt de 17 metri te transpune într-o lume ciudată sculptată în calcar alb. La intrare țâșnește o apă dintr-un pârâu,,

Poartă lui Ionele se află pe versantul văii Ordâcușa, în localitatea Garda de Sus. Prin Valea Arieșului se urcă pe drumul forestier 2.5 km. Peștera Poartă lui Ionele ( 810 m ) se află pe valea Ordâcușa. O săgeată indică o derivație. Se urcă circa 200 m pe o pantă cu grohotiș până ce ajungi la Peștera „Poartă lui Ionele”. În peșteră se continuă dâmbul de grohotiș. Prin galeriile sale ajunge la o lungime de 131 m, și are și un lac temporar. Peștera a fost iluminată, și adăpostește o colonie numeroasă de lilieci.

Cascada de la Vidra

Cascada de la Vidra

Sursa Foto: Google

Cascada de la Vidra este una din frumusețile naturale ale Munților Apuseni, fiind numită și Cascada Pişoaia sau  Nemeș. Apă oferă un spectacol unic căzând de la circa 18 metri înălțime, cu o lărgime a cascadei de peste 20 de metri.  Apele din apropierea cascadei sunt bogate în calcar și au format niște denivelări încă din era paleozoica, care sporesc farmecul locului.

Alături de cascadă se află trei bolovani gigantici sculptați de intemperii și vânt, care oferă peisajului un aspect pitoresc deosebit. Cascadă se află în partea sudică a Munților Bihor, pe valea răului Arieșului Mic. De la drumul din Câmpeni, se merge la  stânga pe DJ 762 iar după 13 km, se ajunge la satul Nemeș – comuna Vidra, de unde se urmează un drum în sud, peste Arieșul Mic, care duce la Cascadă Pisoaia.

Cheile Râmețului

Cheile Râmețului

Sursa Foto: Google

Cheile Râmețului reprezintă o rezervație naturală imensă de 150 de hectare, situată în partea centrală a Trascăului. Se ajunge pe drumul județean de la Teiuș spre mănăstirea Râmeț, apoi pe drumul pietruit încă 4 km.

Cheile se traversează vara, peste cursul apei, printr-o amenajare de cabluri de oțel până la portal și apoi se merge pe cablurile suspendate deasupra apei. Vegetația superbă și natura sălbatică au creionat aici peisaje de vis care merită  savurate în drumeție. E bine să va pregătiți cu încălțăminte adecvată pentru mers pe munte pentru a traversa în siguranță cheile.

Peștera Urșilor – Chișcău

Peștera Urșilor - Chișcău

Sursa Foto: Google

Peștera se află aproape de Chișcău, comuna Pietroasa și are o lungime de 1,5 km, din care zona vizitabilă este de 488m. Frumusețea formațiunilor glaciale( stalactite și stalagmite) au denumiri pitorești:

  • Lacul cu nuferi
  • Mastodontul
  • Căsuța Piticilor
  • Palatele fermecate
  • Draperiile din Galeria Urșilor
  • Portalul
  • Pagodele
  • Sfatul Bătrânilor

Peștera dezvăluie vizitatorilor rămășițe și fosile rare de urs de cavernă, capră neagră, ibex, leu sau hienă de peșteră.

La Chișcău se poate ajunge dinspre Oradea – Beiuș sau din direcția Deva – Ștei, pe drumul național DN 76 (E79), până în dreptul platformei industriale din Sudrigiu, de unde drumul continuă pe DJ 763.

Detunata Golașă

Detunata Golașă

Sursa Foto: Google

Unul dintre cele mai neobișnuite peisaje ale Apusenilor, Detunata Golașă este o  rezervație naturală care merită neapărat vizitată, pentru formațiunile spectaculoase de forma unor măguri vulcanice, cu păduri de conifere și bazalte prăbușite la poalele ei. Desprinderea unor pietre din grohotiș a dat numele „Detunatei” datorită zgomotelor și vuietului vântului printre formațiunile de bazalt.

Detunata Golașă  se află în nordul Munților Metaliferi.

Din drumul național DN 74, în direcția Abrud, faci dreapta pe drumul județean 107 I și vei ajunge în satul Bucium-Sașa. De acolo se deschide un drum forestier la stânga, ce urcă printre case.

După aproximativ 500 m, se trece peste pârâul Șesii, în dreptul indicatorului turistic și apoi urmează urcarea drumul de munte, până ce ajungi la pădure. De acolo, faci dreapta pe potecă îngusta și vei ajunge la Popasul Fefeleaga, de unde continui pe cărarea spre pădure, la primul pârâu care intersectează drumul se merge la stânga urmând marcajul turistic, pe serpentine până la vârful Detunatei Golașe.

Concluzii

Concluzii

Sursa Foto: Pixabay

Frumusețile Munților Apuseni și traseele fermecătoare îți dezvăluie peisaje care merită admirate și parcurse pe îndelete. O vacanță în zonele de munte înseamnă drumeții, aer curat și mișcare pe trasee montane de excepție.

 

0 comentariu

Citeste in continuare

banner desktop banner mobil