Are sau nu Qatarul tradiție în fotbal?

by Redactia B24FUN

Unul dintre cele mai importante evenimente sportive din acest an este cu siguranță turneul de fotbal din Qatar 2022. Ediția din 2022 a Cupei Mondiale este destul de controversată, din mai multe motive. Este prima Cupă ținută într-o țară arabă, care nu are performanțe deosebite în domeniul sportului cu balonul. În plus, programul obișnuit al acestui eveniment a fost mutat din iunie-iulie în noiembrie-decembrie din cauza temperaturilor foarte ridicate din timpul verii. La aceste particularități se adaugă și preocupări despre drepturile muncitorilor care au lucrat la ridicarea sau modernizarea celor opt stadioane unde se vor desfășura partidele de fotbal.

Dar să ne ocupăm acum doar de prima obiecție – are Qatarul tradiție în fotbal sau nu? Conform unei expoziții deschise recent la Doha, se pare că națiunea învecinată cu Arabia Saudită are ceva istorie în domeniul sportului rege. Scopul acestei manifestări este să spună povestea nescrisă a călătoriei Qatarului în lumea fotbalului.

„Cupa Mondială vine în Qatar în câteva zile și am vrut să sărbătorim această ocazie organizând această expoziție”, a spus Aysha al-Ansari, șeful Colecției Patrimoniului de la impozanta Bibliotecă Națională Qatar, unde sunt prezentate exponatele. „Vrem să creștem gradul de conștientizare a publicului și a vizitatorilor care vin în țara noastră din întreaga lume în ceea ce privește moștenirea noastră fotbalistică”, a spus ea pentru Al-Jazeera. „Pentru anumiți fani ai jocului, este încă o poveste nespusă.”

Expoziția este intitulată „Gooool! Cum a început fotbalul în Qatar”, și prezintă vizitatorilor panouri mari care documentează istoria sportului în Qatar, inclusiv informații despre stadioane, ligi și echipe ale acestuia.

Tot aici se pot vedea tricouri de fotbal realizate manual pe care Maroons – echipa națională a Qatarului – obișnuia să le poarte, alături de mingi de fotbal vechi de decenii, ghete retro și alte suveniruri. Vizitatorii mai pot urmări și asculta înregistrări în care personalități din domeniu povestesc cum a evoluat dragostea pentru fotbal în țara care făcea cândva parte din teritoriul mai extins numit Beth Catara.

Oamenii din mica țară bogată în petrol au început să joace fotbal la sfârșitul anilor 1940, potrivit organizatorilor expoziției. Abia în 1970, echipa națională a țării a jucat primul meci internațional, o înfrângere cu 2-1 în fața vecinului Bahrain.

Echipa Maroons a parcurs un drum lung de atunci. Ei au deja 10 apariții la Cupa Asiei, pe care au câștigat-o în 2019, învingând-o în finală pe Japonia, de patru ori câștigătoare. La scurt timp după, Akram Afif, vedeta actualei naționale a Qatarului, a fost desemnat fotbalistul asiatic al anului.

Qatar a câștigat, de asemenea, Cupa Regională a Golfului Arabiei de trei ori – în 1992, 2004 și 2014. În 2015, Maroons au obținut cea mai mare victorie a lor, învingând Bhutan cu amețitorul scor 15-0. 

Expoziția onorează legendele din trecut ale jocului din Qatar, inclusiv pe Khalfan Ibrahim Khalfan, un fost atacant al echipei naționale și un ambasador al Qatar 2022. Acesta a declarat: „Vom arăta, printr-un turneu de succes, că regiunea noastră este mai mult decât lucrurile negative pe care unii le văd în mass-media. Există mai mult în această regiune decât conflicte. Această Cupă Mondială va arăta foarte diferit față de celelalte Cupe Mondiale. Cultura și ospitalitatea noastră unică vor fi expuse”, a spus Khalfan. Peste un milion de turiști sunt așteptați să viziteze țara în timpul turneului care se va încheia pe 18 decembrie.

„Qatar va ajunge departe în competiție, dacă Dumnezeu vrea”, a adăugat Khalfan, cu un zâmbet pe față.

0 comentariu

Citeste in continuare

Adauga un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!