Află cum poți să-ți protejezi ochii dacă lucrezi mult la calculator

by Redactia B24FUN

Computerul face parte din viața multora dintre noi. Indiferent că îl utilizăm pentru a lucra, a învăța sau a ne relaxa, există multe dispozitive cu ecran digital și lumină albastră în fața cărora petrecem timp. Atunci când lucrezi mult pe calculator, îți suprasoliciți ochii și există riscul să dezvolți probleme de vedere. Iată ce poți face pentru a îi proteja!

Apelează la ochelarii pentru calculator

Indiferent dacă te confrunți sau nu cu probleme de vedere, dacă lucrezi mult la calculator, ai nevoie de ochelari speciali care oferă protecție. Îți poți procura modelul de ochelari de vedere în Constanța sau în orice alt oraș, direct dintr-un showroom, în baza prescripției medicale. 

Ochelarii pentru calculator pot fi sau nu cu dioptrii, în funcție de particularitățile personale. Ceea ce îi diferențiază de alte tipuri de ochelari constă în faptul că sunt prevăzuți cu un filtru pentru lumina albastră a monitoarelor. Cu ajutorul lor, vei putea fără probleme să petreci timp îndelungat lucrând la calculator, deoarece nu vei simți disconfort vizual.

Ajustează lumina din încăpere

Fie că lucrezi de la birou, fie că îți desfășori activitatea din confortul locuinței, poți contribui la protejarea ochilor prin ajustarea luminii din încăperea respectivă. În acest mod, vei reduce contrastul cu ecranul, iar ochii tăi nu vor mai fi expuși la fel de mult la oboseală. 

Astfel, se recomandă să tragi draperiile și să limitezi utilizarea corpurilor de iluminat, pentru a reduce reflectarea lor în ecran, ceea ce creează disconfort vizual.

Adoptă o postură optimă

Atunci când lucrezi la calculator, adoptă o postură corespunzătoare ce presupune ținerea tălpilor pe podea, umerii drepți. Ecranul computerului trebuie să fie așezat la o înălțime adecvată și înclinat pentru a îți facilita privirea, fără să îți încordezi mușchii de la nivelul gâtului. Optează pentru un scaun ergonomic și reglabil, deoarece te poate ajuta să îți menții postura corectă.

Menține distanța față de ecran

Pe cât posibil, încearcă să menții o distanță de circa 60 de centimetri față de ecranul calculatorului, pe întreaga perioadă în care lucrezi la el. Acest lucru are rol în protejarea ochilor, deoarece diminuează impactul cu ecranul. Pentru a putea menține distanța optimă, asigură-te că biroul îți oferă spațiul necesar să te desfășori.

Fă pauze frecvente

Pentru a reduce impactul ecranului asupra ochilor atunci când lucrezi pe computer, fă câte o pauză la fiecare 20 de minute, iar în pauza respectivă, mută-ți privirea de la ecran la un obiect din încăpere preț de 20 de secunde. Acest exercițiu contribuie la protejarea ochilor tăi, deoarece întrerupe expunerea prelungită la ecran.

O altă recomandare este ca o dată pe oră să faci o pauză de zece minute în care să îți îndepărtezi ochii complet de la monitor. În acel timp, evită să utilizezi orice tip de dispozitiv cu ecran digital.

Modifică setările monitorului

Ecranele computerului au setări din fabrică ce pot să nu fie în avantajul tău dacă lucrezi mult din fața ecranului. Încearcă să faci alte setări, pentru a ajusta luminozitatea și contrastul, astfel încât să îți creeze mai mult confort vizual.

Ai grijă de sănătatea ochilor tăi! Lucrul pe calculator implică o atenție sporită asupra protecției pe care o oferi vederii tale. Alege să mergi regulat la controale medicale, să porți ochelarii cu filtru pentru calculator pe care ți-i recomandă optometristul sau oftalmologul și adoptă obiceiuri benefice, care diminuează riscul de a dezvolta probleme de vedere!

0 comentariu

Citeste in continuare

Adauga un comentariu

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!