5 lucruri pe care trebuie să le știi despre ventilarea locuinței tale

by Redactia B24FUN

Calitatea aerului într-o locuință depinde foarte mult de sistemul de ventilare, care ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute, reduce umezeala și aduce aer proaspăt de afară.

Majoritatea sistemelor de ventilare mecanice oferă beneficii pentru sănătate prin îndepărtarea poluanților din aer, care includ gazele provenite de la gătit, substanțele de la produsele de curățat, mucegaiul și, bineînțeles, dioxidul de carbon. Soluția optimă este un schimb de aer controlat din interior în exterior și invers, folosind ventilarea mecanică.

Iată cinci lucruri pe care trebuie să le știi despre ventilarea locuinței tale:

Casele eficiente energetic au nevoie de ventilare mecanică

Să ai o casă eficientă energetic îți oferă numeroase avantaje. Poate cel mai important dintre avantaje se vede în facturile mici la încălzire, pe timpul iernii. Însă o astfel de casă are nevoie de un sistem de ventilație cu recuperator de caldura care să asigure aer proaspăt și filtrat în interior.

Cu cât performanța materialului izolator este mai mare, cu atât mai mult aer poluat, rezultat din activitățile de zi cu zi, rămâne blocat la interior. Pentru că circuitul natural al aerului nu se poate realiza.

Aerisirea adecvată a băii

Băile sunt încăperi cu umiditate crescută și, pentru a scăpa de excesul de umezeală, trebuie să le aerisești destul de des. Poți face asta prin simpla deschidere a geamului de la baie. Acolo unde el există. Dacă baia ta nu este prevăzută cu un geam, instalarea unor ventilatoare de baie este obligatorie.

Sistemul de ventilație permite evaporarea vaporilor de apă și asigură eliminarea mirosurilor neplăcute. Pentru a preveni apariția petelor de condens și a mucegaiului, porniți ventilatorul atunci când intrați în baie/duș. Ulterior, ventilatorul trebuie lăsat să funcționeze alte 30 de minute, pentru a elimina excesul de umiditate.

Scapă de praf și alergeni

O bună ventilare a casei nu ajută doar la prevenirea condensului, ci îmbunătățește semnificativ calitatea aerului din interior. Multe sisteme de ventilare sunt echipate cu filtre capabile să îndepărteze până la 95% dintre particulele de praf și alți alergeni. Totodată, pot fi incluse și filtre de polen, de mare ajutor pentru persoanele alergice.

Semnele unei ventilații slabe

Primul semn care îți indică o problemă de ventilație la casa ta este mirosul neplăcut din locuință, care persistă oricât de des ai face curat. Totodată, pe termen lung pot să apară probleme de sănătate precum:

– mâncărimi sau lăcrimarea ochilor;

– iritații ale pielii;

– iritația gâtului;

– nas înfundat;

– dificultăți de respirație;

– oboseală neobișnuită.

Multe dintre ele sunt provocate de condens și mucegai, care apar ca urmare a unei ventilații slabe în locuință.

Aerul proaspăt și starea de bine

Un flux constant de aer proaspăt în casă și între fiecare cameră poate ajuta la menținerea unei stări de bine. Te vei simți mai relaxat dacă locuiești într-un mediu confortabil, unde temperatura și umiditatea sunt controlate.

0 comentariu

Citeste in continuare